01.17.2022 0:36

Cele mai atractive investitii imobiliare în 2018

Analiza facuta de Wizmo.ro impreuna cu cei de la RE/MAX Grup de Lux: Apartamentele neconventionale si casele care pot acomoda sedii de firme, printre cele mai atractive investitii imobiliare în 2018

Potrivit unei analize realizate de catre Wizmo.ro, platforma imobiliara dedicata atât sectorului rezidential, cât si celui de business, si RE/MAX Grup de Lux, una dintre francizele RE/MAX  România, apartamentele în cladiri cu regim mic, cele atipice ca dimensiuni, precum si casele care permit transformarea lor în sedii de firme sau spatii comerciale sunt printre cele mai profitabile investitii imobiliare în 2018.

Dupa un an 2017 care a adus pe piata concepte tot mai atractive pentru cumparatorii-investitori, în 2018 apartamentele neconventionale si casele cu potential de a fi transformate în sedii de firme vor fi din ce în ce mai solicitate pentru investitie. Conform specialistilor Wizmo.ro si RE/MAX Grup de Lux, profitabilitatea unor astfel de investitii este data de valoarea indicelui yield, un indice important de masurare a randamentului unei investitii în imobiliare. Randamentele acestor proprietati rezidentiale depind de mai multi factori precum locatia, compartimentarea, dotarile sau finisajele aferente.

„Piata de investitii imobilare a cunoscut în ultima perioada o evolutie dinamica marcata de nevoile tot mai specifice ale cumparatorilor interesati de investitii rentabile. În conditiile actuale, clientii sunt în cautare de oportunitati care sa le ofere un randament satisfacator, dar care sa se încadreze si în anumite conditii pe care le urmaresc, precum calitatea sau siguranta”, a declarat Marteen Deboo, CEO Wizmo.ro.

Maarten Deboo CEO Wizmo ro

Potrivit Nelidei Georj, reprezentant RE/MAX Grup de Lux, cele mai profitabile investitii în 2018 vor fi cele  care se disting de normalul constructiilor clasice, fie apartamente mari (90 mp – 120 mp), fie apartamente mici (28 mp – 42 mp). Pe de alta parte, apartamentele în cladiri cu regim mic de înaltime, situate în zone apropiate de puncte de interes precum centre de afaceri, scoli private, institutii medicale vor deveni tot mai atractive pentru cei interesati sa investeasca. Randamentul pentru astfel de investitii, calculat în functie de pretul proprietatii si valoarea chiriei generata anual, va avea valori diferite în functie de particularitatile zonei si ale apartamentului.  De exemplu, pentru un apartament de 3 camere, la un pret aproximativ de 140.000 Euro, închiriat la 750 Euro/luna, va rezulta un randament de 6.50%, cu amortizarea investitiei în aproximativ 15 ani.

Pe de alta parte, casele au devenit tot mai solicitate de catre investitori, fiind considerate investitii oportune, care ofera un grad de confort sporit clientilor cumparatori. Astfel, cumparând o casa, acestia au posibilitatea de a o închiria pe termen lung si astfel vor avea de gestionat un singur imobil în loc de 4-5, cum este cazul apartamentelor.

Conform reprezentantului RE/MAX Grup de Lux, Cristina Ciobanu, în 2018 casele care se afla în zone ce permit transformarea lor în spatii de birouri sau chiar spatii comerciale pentru sedii de firme vor fi si mai profitabile pentru potentialii investitori. Astfel, proprietarul are posibilitatea sa transforme casa în birou, unde va avea un randament mare sau chiar într-un spatiu comercial, care va creste si mai mult randamentul obtinut din acea investitie. Spre exemplu, o casa de aproximativ 265.000 Euro, la chirie de 1.550 Euro, va genera un randament de 7%, investitia urmând sa fie recuperata în cca. 14 ani.

Cristina Ciobanu, Sales Associate REMAX Grup de Lux

România, printre cele mai mari randamente pe segmentul office/comercial

Randamentul, ratele de ocupare ale proprietatilor si încrederea în investitiile imobiliare sunt principalele motoare ale pietei imobiliare comerciale si office. Acestea sunt, însa, afectate constant de situatia economica si politica a tarii, precum si de încrederea investitorilor.

“Randamentele proprietatilor comerciale sunt mai sensibile la conditiile de piata decât cele ale proprietatilor rezidentiale. Motivul este simplu: nevoia oamenilor de a avea un spatiu de locuit este, în general, mai mare decât cea de a detine un spatiu de birouri pentru o afacere – pe care o poti demara sau închide în orice moment. Acest risc se reflecta în randamentele mai ridicate pe care le atrag proprietatile comerciale/office”, a declarat Alina Berghian, Sales Associate RE/MAX Grup de Lux.

Alina Berghian, Sales Associate REMAX Grup de Lux

Potrivit datelor RE/MAX, pe segmentul office si comercial, România ofera randamente mult mai atractive decât tarile din aceeasi regiune precum Ungaria, Cehia, Polonia sau Slovacia. În ceea ce priveste orasele din România cu cele mai mari randamente pe aceleasi segmente, Bucuresti-ul, Timisoara, Cluj-Napoca si Iasiul sunt cele mai efervescente.

Randamente

Despre Wizmo.ro

Wizmo.ro este o platforma de anunturi imobiliare rezidentiale, office, comerciale si industriale, creata de o echipa mixta de specialisti, care si-a propus sa aduca un suflu nou si mai multa transparenta pietei anunturilor imobiliare.

Echipa din spatele Wizmo.ro este formata din investitori în domeniul imobiliar la nivel international, specialisti IT si marketing, cu o experienta de 12 ani în online marketing si peste 30 de platforme si magazine online dezvoltate. Investitorii sunt belgieni, echipa de marketing este mixta, iar cea de development este în Cluj.

Despre RE/MAX

RE/MAX este lider mondial în real-estate, fiind franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, înfiintata în 1973 în Denver, are astazi peste 115.000 de agenti afiliati în 7.000 de birouri aflate în cca. 100 de tari din întreaga lume. În Europa, RE/MAX este prezent în 38 de tari, cu peste 1.800 birouri si 20.000 de agenti, continuând sa se extinda. 

Vizualizari: 7.525

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *