10.20.2021 22:01

Ce trebuie sa faceti neaparat, daca vreti sa deschideti un club

Tragedia din clubul bucurestean Colectiv, de vineri noaptea, aduce din nou in discutie obligatia antreprenorilor care isi deschid cluburi de noapte, restaurante sau alte astfel de afaceri pentru grupuri mari de oameni, de a respecta cu strictete normele de siguranta anti-incendiu. 3 specialisti in securitate anti-incendiu, fosti pompieri militari cu atributii de conducere, pentru a trece in revista masurile urgente pe care trebuie sa le luam cand intram intr-un astfel de business: legislatie, demersuri, amenajari de siguranta.

In primul rand, trebuie pornit de la ideea ca riscul de producere a incendiilor nu poate fi complet eliminat. Insa, respectand legile si procedurile in vigoare, riscul poate fi scazut la minimum iar, daca accidentul se produce, urmarile pot fi reduse semnificativ.

Categoriile de constructii si amenajari pentru distractii, spectacole sau de alimentatie publica care se supun autorizarii privind securitatea la incendiu sunt urmatoarele:

– constructii sau amenajari temporare pentru spectacole sau intruniri, cu capacitatea mai mare sau egala cu 200 de locuri pe scaune

– cladiri sau spatii amenajate in cladiri, avand destinatia pentru cultura cu aria desfasurata mai mare sau egala cu 600 mp;

– cladiri din categoria monumentelor istorice la care se efectueaza modernizari sau schimbari de destinatie si intra in circuitul alimentatiei publice;

– cladiri sau spatii amenajate in cladiri, avand destinatia de alimentatie publica, cu aria desfasurata mai mare sau egala cu 200 mp;

– constructii civile subterane sau spatii publice amenajate la subsolul, demisolul, podul ori pe acoperisul tip terasa al cladirilor civile, indiferent de destinatie, aria construita/ desfasurata sau de numarul de persoane

„Daca este o constructie pentru spectacole si /sau intruniri, se solicita autorizatie de securitate la inceniu numai daca patronul declara mai mult 200 locuri pe scaune. Daca sala de spectacol este la subsol, patronul trebuia sa ceara autorizatie indiferet de aria construita sau numarul de persoane care pot intra”, conchide lt. col. (r) Mircea Pintilie.
Potrivit legislatiei, in cazul salilor mari, care implica un numar ridicat de clienti, cum a fost cazul clubului Colectiv din Bucuresti, sunt necesare masuri suplimentare de securitate anti-incendiu, dupa cum arata Pintilie.

El enumera 4 dotari obligatorii in astfel de cazuri:

„Obligatoriu, trebuie hidranti interiori la spatii subterane publice cu suprafata peste 600 mp.
Obligatoriu, trebuie o instalatie automata sprinkler la incaperi din constructii subterane daca densitatea de sarcina termica depaseste 840 MJ/mp (trebuie determinata prin proiectul de amenajare si scenariu de securitate la incendiu daca este sau nu mai mare de 840 MJ/ mp – dar de regula nu este cazul) .
Obligatoriu, trebuie instalatie de semnalizare si detectare incendiu la cladiri civile subterane cu aria desfasurata mai mare de 600 mp si doua sau mai multe niveluri subterane;
Obligatoriu, trebuie instalatie de semnalizare incendiu la cladiri de cultura cu aria construita mai mare de 600 mp si cu peste 300 persoane”.

Schimbarea destinatiei unui spatiu

Un alt aspect important este legat de schimbarea destinatiei unor spatii, cladiri, care implica reamenajari.

Conform OMAI 3/2011, la schimbarea destinatiei unei cladiri sau spatiu, in functie de ce se executa, asa cum este stipulate in Legea calitatii, se cere sau nu autorizatie de constructie.

Daca suntem in cazul in care trebuie sa solicitam autorizatie de constructie, implicit trebuia sa fie solicitat aviz de Securitate la incendiu de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) de competenta (Pompieri). De asemenea, dupa terminarea lucrarilor este nevoie autorizatie de Securitate la incendiu.

„Daca nu se solicita autorizatie, trebuie sa se poata face schimbarea de destinatie pe baza unei documentatii As Build si a unui Raport de expertiza tehnca cerinta C – securitate la incendiu si trebuie solicitata de la ISU autorizatie de Securitate la incendiu, intrucat este un spatiu cu public si mai ales daca este amenajat si la subsol”, mai arata Mircea Pintilie.

Mai mult la schimbarea destinatiei cladirii „trebuie sa faca si o identificare si o evaluare de risc de incendiu, conform OMAI 210/2007” , adauga expertul.

amenajare-club_525380201101

Citeste tot articolul. 

Vizualizari: 3.012

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *