12.06.2021 3:05

Cate ceva despre darea in plata

Legea darii in plata este un punct de cotitura in creditarea achizitiei de imobile

Acesta lege stipuleaza ca persoanele ce si-au luat locuinta cu credit o pot ceda in favoarea banci in momentul in care sunt în incapacitate de plata a ratelor împrumuturilor. Acest lucru pare foarte simplu în aparenta, dar in esenta lucrurile sunt mult mai complicate.

Legea darii în plata s-a pornit ca si o lege sociala, lege ce trebuie sa-i ajute pe debitorii ce au reale probleme in achitarea ratelor la creditele ipotecare prin cedarea catre banca a bunului imoboliar.

De la inceput insa nu s-a stabilit exact care ar fi nivelul maxim al creditelor contractate pâna la care se poate aplica aceasta lege, astfel chiar si persoanele cu credite de 500.000 Euro ar putea sa anunte bancile ca doresc sa renunte la împrumuturi angajate pentru cedarea imobilelor.

Conform acestei legi tot ceea ce trebuie sa faceti pentru a ceda imobilele este sa trimiteti o înstiintare catre banca creditoare, prin executor judecatoresc sau prin avocat, impreuna cu cheile imobilului si practic sunteti eliberati de povara ratelor!

O mare problema o reprezinta aplicabilitatea retroactiva a acestei legi, binenteles ca problema este pentru bancile creditoare, in cazul in care legea va contine acest aspect.

In aceasta situatie, sunt sanse ca peste noapte mii de locuinte cumparate cu credit vor ajunge in proprietatea bancilor, astfel ca bancile vor deveni si agentii imobiliare.

Un alt aspect important este daca programul Prima Casa va fi inclus in legea darii in plata. Avansul de doar 5% este principalul avantaj al acestui program iar acest lucru va deveni un risc imens pentru bancile creditoare cat si pentru Stat, deoarece Statul garanteaza jumatate din fiecare credit Prima Casa. Bancile vor creste avansurile pentru toate tipurile de credite cu siguranta ca raspuns la aceasta lege ceea ce va duce la imposibilitatea românilor de a cumpara o casa noua.

Daca Legea darii in plata se va aplica doar in cazurile debitorilor ce într-adevar au ajuns în incapacitate de plata a ratelor din motive precum somaj, probleme de sanatate, atunciaceasta lege este evident o initiativa benefica, în special pentru cei care au accesat credite bancare in franci elvetieni, oferiti foarte usor de bancheri din România, cu atenta supraveghere a  BNR.

In cocluzie, aceasta lege va duce la accesarea mai dificila a creditelor, pentru ca un avans de 30-40% este foarte greu de achitat, si la inmultirea celor cu statut de chirias, in dauna celor cu statut de proprietar.

Credit

Daca nu este un plafon maxim pentru cei ce beneficieaza de legea darii în plata, atunci aceasta lege nu este lege sociala iar daca Prima Casa nu va fi exclusa din cadrul acestei legi, atunci acest program va disparea cu totul.

Bancile vor înaspri conditiile de creditare indiferte de cum se va vota legea darii in plata, cu sau fara plafon maxim, cu sau fara Prima Casa. 

Vizualizari: 2.561

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *