01.28.2022 21:48

Casa Prispa, locuinta care produce mai multa energie decât consuma

„Am facut o Dacia, nu un monopost de Formula 1“, spun studentii care au dezvoltat Prispa, casa care produce mai multa energie decât consuma

Casa Prispa, locuinta care produce mai multa energie decât consuma, este pariul facut de un grup de studenti români la una dintre cele mai mari competitii globale între universitati care se desfasoara în perioada 14 – 30 septembrie 2012 la Madrid, denumita Decatlonul Solar.

Echipa de 45 de tineri, studenti la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Universitatea Politehnica Bucuresti si Universitatea Nationala de Arte, a pus la bataie un proiect extrem de simplu al carui cost se ridica la 70.000 Euro, mult mai mic fata de proiectele aruncate în batalie de alte universitati, dar care deja si-a gasit un cumparator: o familie din Bacau care va monta casa Prispa la Moinesti. Practic, în timp ce alte echipe au mizat pe proiecte scumpe, România propune cea mai ieftina casa verde. Care-i sunt sansele?

Decatlonul Solar este o competitie care cuprinde 10 probe în care sunt analizate eficienta energetica, arhitectura, lucrarile de inginerie si constructie sau confortul caselor alimentate cu energie solara si la care participa anul acesta 18 echipe din 11 tari, dupa ce proiectul Egiptului a fost descalificat din cauza faptului ca locuinta studentilor din aceasta tara nu a fost ridicata la timp.

„Deja nu mai este o competitie între studenti. Este viata reala”, a spus Javier Sierra, directorul institutional al Decatlonului Solar.

Toate casele sunt amplasate într-un spatiu destul de apropiat de centrul Madridului, care se numeste Satul Solar.

„Provocarile din sectorul energetic vor fi rezolvate chiar de acesti oameni care azi îsi prezinta proiectele. Aceste case alimenteaza chiar în acest moment Madridul. Unii participanti deja si-au vândut proiectul. Echipa României deja a reusit asta”, a precizat Jo Hart, senior vicepresident global marketing al Schneider Electric, una dintre companiile care au livrat solutii tehnice pentru anumite proiecte din Satul Solar.

Citeste articolul integral pe ZF.ro 

Vizualizari: 2.354
http://www.forstyll.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *