01.28.2022 21:45

Azi intra in vigoare taxele pentru exportul de panouri solare chinezesti in UE

Un nou razboi economic a aparut saptamana trecuta, dupa ce Comisia Europeana a propus statelor membre sa acorde o taxa  de aproximativ 40%, pentru panourile solare importate din China. Aceasta propunere vine in incercarea protejarii producatorilor europeni, care risca disparitia datorita concurentei.

Un numar mai mare de producatori de echipamente fotovoltaice, din Europa,  au cerut protectia legii falimentului inca din 2010, dupa ce multiple companii au hotarat sa se restabileasca in Asia, vizand costuri mai reduse. In Europa, care acopera aproximativ trei sferturi din piata mondiala a energiei solare, doar in 2011, au fost importate  materiale in valoare de 21 miliarde de euro.

Desi 18 din cele 27 de state membre au votat impotriva taxelor, Comisia Europeana impune masuri progresive: de azi, 6 iunie se va aplica un procent de 11,8% urmand ca acestea sa ajunga pana la 47, 6%, peste doua luni, daca nu se ajunge la un consens.

Cancelarul german Angela Merkel a respins duminca seara orice masura protectionista, avand in vedere ca pentru industria germana, China reprezinta o piata esentiala. Liderul mondial in furnizarea de informatii economice(IHS)estimeaza ca aplicarea unor taxe  de 45% ar inseamna pentru Germania reducerea pietii fotovoltaice cu mai mult de 25% din capacitatea instalata in 2012, iar  pentru Europa, taxele de 20% ar costa 18,4 miliarde de euro si circa 175.500 de locuri de munca.

Pe celalata parte, China se apara introducand taxe pentru vinurile de import din Europa. Pe fundalul unui razboi comercial de asemenea amploare, cei care se bucura cel mai tare sunt afaceristii din domeniile petrolului, carbunelui, gazelor naturale si a energiei nucleare.

Sursa: dailybusiness. ro

Ramona Țuțuianu

Vizualizari: 1.660

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *