12.06.2021 3:01

Atuurile apartamentelor vechi

Volumul tranzactiilor cu locuinte este mai mare decat anul trecut, iar cliensii se arata mai hotarati.

Dincolo de caracteristicile concrete ale unei proprietati imobiliare, unul dintre principalii factori ce-i dicteaza dezirabilitatea si, implicit, valoarea, tine de amplasamentul acesteia – sau „location, location, location”, cum spun americanii. Pe meleaguri autohtone, acest principiu este perfect ilustrat de „razboiul” tacit dintre locuintele vechi si cele nou-construite.

In ultimii ani, pe harta Bucurestiului – ca si in alte mari orase ale tarii – au aparut tot mai multe ansambluri rezidentiale noi, ale caror preturi sunt adesea comparabile cu cele ale apartamentelor finalizate inainte de 1990. Cu toate acestea, piata blocurilor vechi nu face exceptie de la tendinta clara de revigorare resimtita anul acesta in imobiliare. Lucrurile merg bine, cerere exista, locuintele se vand, mai ales cele cu o pozitionare foarte buna, spune Igor Postovanu, broker/owner in cadrul agentiei Sims Parkman. Acesta estimeaza ca volumul vanzarilor este mai mare decat anul trecut, clientii sunt mai hotarati si nu mai asteapta sa scada preturile – ba chiar se simte in piata o usoara crestere a valorilor de achizitie (de pana in 3%).

Ansamblurile noi „musca” din piata

Aceasta intensificare a activitatii de tranzactionare nu inseamna insa ca piata veche nu resimte concurenta celei noi, recunoaste Postovanu. Din acest punct de vedere, cele mai afectate sunt zonele marginase ale orasului, precum Berceni sau Militari, unde oferta de locuinte creste trepidant. Chiar daca noile ansambluri rezidentiale nu au o localizare la fel de buna ca blocurile vechi, ele reprezinta totusi o optiune viabila, pe care clientii nu pot decat sa o ia in considerare, mai ales cand preturile sunt comparabile.

Infrastructura face diferenta

Per ansamblu insa, apartamentele vechi din cartierele „muncitoresti” continua sa fie atractive pentru cumparatori. Principalul lor avantaj este tocmai localizarea favorabila, ele avand acces facil la mijloace de transport in comun si la facilitatile orasului. La acest capitol, ansamblurile amplasate la periferie au de suferit, infrastructura fiind insuficient dezvoltata pentru a tine pasul cu noile proiecte. In plus, exista in piata potentiali cumparatori „legati” emotional de o anumita zona a orasului, unde poate au copilarit sau au familie, fapt pentru care vor sa locuiasca tot in imprejurimi. „Din punctul meu de vedere, atat timp cat nu vor fi terenuri (pentru constructii, n.red.) in cartierele consacrate, cerere va fi in continuare pentru apartamentele vechi, in primul rand datorita pozitionarii”, conchide Igor Postovanu.

Suprafete mai generoase
Un alt avantaj – poate neașteptat – al apartamentelor din blocurile vechi (mai recent construite) tine de suprafata oferita – cel putin in comparatie cu ceea ce se construieste acum. Daca in perioada de boom dezvoltatorii proiectau locuinte foarte mari, mizand pe dorinta romanilor de a locui intr-un spatiu mai larg decat erau obisnuiti in regimul comunist, in ultimii ani lucrurile s-au schimbat radical, se arata intr-o analiza realizata de compania de consultanta imobiliara RealTime. „Limitarea pe care o impune cota de TVA de 5% la un pret maxim de 380.000 lei si puterea de cumparare scazuta in anii de criza de dupa 2008, au impus pietei sa gaseasca solutii low-cost pentru dezmortirea procesului de vanzare a locuintelor deja construite si a celor ce urmeaza sa fie construite”, motiveaza Cristina Rosca, Managing Partner RealTime. Astfel, potrivit datelor companiei, suprafata medie utila (fara balcon) a unui apartament cu doua camere amplasat intr-un ansamblu nou din zona Capitalei ajunge la 49-50 de metri patrati, cu circa 5% mai putin comparativ cu apartamentele confort 1 construite in anii 1980, a caror suprafata medie utila este de 52-53 metri patrati.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Sursa.

Vizualizari: 1.658
http://www.forstyll.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *