10.20.2021 22:52

Asigurari de locuinte

Persoanele fizice si juridice sunt obligate sa si asigure mpotriva dezastrelor naturale toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural


Asigurari de locuinte

Persoanele fizice si juridice sunt obligate sa si asigure mpotriva dezastrelor naturale toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural

n conformitate cu Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor mpotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, republicata n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 115/15 Februarie 2011, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa si asigure mpotriva dezastrelor naturale, n conditiile acestei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate n proprietatea acestora si nregistrate n evidentele organelor fiscale. Prin dezastru natural se ntelege: cutremure de pamnt, alunecari de teren si inundatii, ca fenomene naturale.

Proprietarii de locuinte si pot ndeplini aceasta obligatie prin una dintre urmatoarele doua modalitati:
prin ncheierea unei asigurari obligatorii a locuintei
prin ncheierea unei asigurari facultative a locuintei

Asigurarea obligatorie a locuintei

Asigurarile obligatorii ale locuintelor sunt emise exclusiv de societatea de asigurare POOL-UL DE ASIGURARE MPOTRIVA DEZASTRELOR S.A. (PAID), nfiintata n temeiul Legii nr. 260/2008 si autorizata de CSA (www.paidromania.ro).

Aceasta nseamna ca, n caz de daune produse de cutremur, alunecari de teren sau inundatii manifestate ca fenomene naturale, proprietarul locuintei asigurate prin PAD (polita de asigurare mpotriva dezastrelor naturale) va fi despagubit de PAID. Riscurile acoperite prin polita obligatorie de asigurare PAD = cutremure, alunecari de teren si inundatii, manifestate ca fenomene naturale.

Retineti: Legea permite acordarea de despagubiri numai pentru acele daune care au rezultat din manifestarea unuia/unora dintre cele 3 riscuri, nu si din cauza altor fenomene (naturale sau cauzate de om). Asigurarea obligatorie emisa de PAID acopera daunele si la locuintele situate n zonele n care s-au facut exploatari si prospectiuni miniere sau petroliere, dar si lucrari edilitare, cu conditia ca aceste daune sa fi fost provocate de riscurile de cutremur, alunecare de teren si/sau inundatii, manifestate ca fenomene naturale, si nu din alte cauze.

Procedura de constatare a daunelor si de plata a despagubirilor este prevazuta de Legea nr. 260/2008, republicata, si de Normele privind constatarea, evaluarea si lichidarea daunelor la asigurarea obligatorie a locuintelor mpotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, puse n aplicare prin Ordinul CSA nr. 7/2009.

Conditiile de asigurare (suma asigurata, prima de asigurare, riscurile acoperite, excluderile, procedura de constatare a daunelor si de plata a despagubirilor etc) sunt cele prevazute de Legea nr. 260/2008, republicata, precum si de Normele privind forma si clauzele cuprinse n contractul de asigurare obligatorie a locuintelor mpotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, puse n aplicare prin Ordinul CSA nr. 5/2009, modificate si completate prin Ordinul CSA nr. 10/2010.

Suma asigurata prin polita obligatorie PAD (adica suma maxima a despagubirii) este 10.000 Euro (pentru o prima de asigurare de 10 Euro/an) sau de 20.000 Euro (pentru o prima de asigurare de 20 Euro/an), n functie de tipul locuintei.

Politele obligatorii PAD au un format standard prevazut de legislatia n vigoare, iar principalele elemente care le distinge de politele de asigurari facultative sunt: n partea de sus este trecuta denumirea societatii S.C. POOL-UL DE ASIGURARE MPOTRIVA DEZASTRELOR S.A., precum si mentiunea Asigurarea obligatorie a locuintei n baza Legii nr. 260/2008.

n prezent, politele obligatorii PAD sunt vndute prin intermediul celor 13 societati de asigurare care sunt actionari ai PAID.
Potrivit deciziei luate n data de 12 iulie 2011 de catre Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), PAID se va implica n mod direct n vnzarea politelor obligatorii PAD.

PAID va realiza acest lucru prin ncheierea de protocoale de colaborare cu autoritatile statului sau alte entitati implicate n gestionarea programului national de asigurare obligatorie a locuintelor (cum ar fi primariile, asociatiile de proprietari etc.), astfel nct proprietarii de locuinte sa poata ncheia direct la acestia politele PAD.

Asigurarea facultativa a locuintei

Prin ncheierea unei asigurari facultative a locuintei, cu conditia ca aceasta sa ofere acoperire si mpotriva celor 3 riscuri de dezastre naturale prevazute de Legea nr. 260/2008, republicata.

Asigurarile facultative pot fi emise de societatile de asigurare autorizate n acest sens de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (cu exceptia PAID) sau de societatile de asigurare autorizate n alte state membre UE care desfasoara activitatea n Romnia n baza liberei circulatii a serviciilor sau a dreptului de stabilire.

Aceasta nseamna ca, n caz de daune produse de cutremur, alunecari de teren sau inundatii manifestate ca fenomene naturale, proprietarul locuintei asigurate facultativ va fi despagubit de societatea cu care a ncheiat contractul de asigurare (cu conditia ca aceste riscuri sa fie acoperite prin contract).

Riscurile acoperite prin asigurarea facultativa a locuintelor = cele prevazute n contractul de asigurare pe care l ncheiati cu societatea de asigurare pentru care ati optat. Atentie: Obligatia de asigurare a locuintei prevazuta de Legea nr. 260/2008, republicata, este respectata numai daca printre riscurile acoperite de asigurarea facultativa se numara cele 3 riscuri de dezastru natural definite de lege, respectiv cutremure, alunecari de teren si inundatii, manifestate ca fenomene naturale. Va recomandam sa cititi cu atentie contractul de asigurare, pentru a va asigura ca riscurile mpotriva carora doriti sa va asigurati locuinta sunt incluse.

Constatarea daunelor, stabilirea cuantumului despagubirilor si plata acestora se vor face n conformitate cu prevederile contractului de asigurare, acceptat si semnat de asigurat.

Conditiile de asigurare (suma asigurata, prima de asigurare, riscurile acoperite, excluderile, procedura de constatare a daunelor si de plata a despagubirilor etc) sunt stabilite prin contractul ncheiat de asigurat cu societatea pentru care opteaza. Atentie: Aceste conditii pot diferi de la o societate de asigurare la alta.

Precizare: societatile de asigurare autorizate n alte state membre ale Uniunii Europene, care desfasoara activitatea n Romnia n baza liberei circulatii a serviciilor sau a dreptului de stabilire, sunt supuse supravegherii autoritatilor din statele de origine. Societatile care au notificat intentia de a desfasura activitate de asigurare n Romnia poate fi consultata n sectiunea Protectia consumatorilor/Verificati societatea/Asiguratori si intermediari SEE.

Asigurarile facultative pot fi vndute de societati si prin intermediul brokerilor de asigurare autorizati de CSA sau al altor intermediari n asigurari cu care acestea colaboreaza.

Va recomandam sa accesati Registrul asiguratorilor si brokerilor de asigurare si/sau Registrul intermediarilor, pentru a verifica intermediarul care va adreseaza o oferta de asigurare n numele unei societati de asigurare autorizate n Romnia.

Nerespectarea obligatiei de asigurare a locuintei mpotriva riscurilor de cutremur, alunecari de teren si inundatii, manifestate ca fenomene naturale, reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei, n conformitate cu dispozitiile Legii nr.260/2008, republicata.

Potrivit aceleiasi legi, constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii prin amenda se fac de catre primari si de catre persoanele mputernicite n acest scop de acestia.

Atentie: Proprietarii de locuinte neasigurate vor suporta singuri pagubele, avnd n vedere faptul ca, n conformitate cu dispozitiile legii mai sus mentionate, nu se vor acorda niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor n cazul producerii unuia dintre cele 3 riscuri de calamitati naturale.

Rolul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor n ceea ce priveste asigurarea locuintelor. Potrivit dispozitiilor Legii nr. 260/2008, republicata, ale Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale normelor emise n aplicarea legii, atributiile legale ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor n domeniul asigurarilor de locuinte sunt:
de a reglementa modul de functionare a mecanismului de asigurari obligatorii, din punct de vedere tehnic;
de a supraveghea, din punct de vedere prudential, activitatea desfasurata de PAID;
de a supraveghea, din punct de vedere prudential, activitatea tuturor celorlalte societati de asigurare care ncheie polite facultative de asigurare.

sursa: http://www.csa-isc.ro
 

Vizualizari: 2.069

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *