07.31.2021 2:39

Achizitie cladire istorica

Achizitie cladire istorica: cele mai importante 5 intrebari.

Cladirile istorice nu sunt cladiri obisnuite iar uneori, furati de entuziasm si vrajiti de
frumusetea naturala a acestora, unii cumparatori pot face calcule gresite. Astfel investitia se poate transforma in cel mai scurt timp intr-un faliment nedorit de nimeni.

Am facut o selectie a celor mai importante intrebari la care trebuie sa ai raspunsurile pregatite, inainte de a investi intr-o cladire cu valoare istorica.

1. Care sunt reglementarile locale cu privire la cladirile istorice?

Vei afla astfel ce destinatie poti da cladirii achizitionate, locuinta sau spatiu comercial, ce interventii sunt permise la nivel de fatada(design, materiale, culori), etc.

2. Cladirea pe care urmeaza sa o achizitionezi necesita lucrari ample de restaurare?

Ar trebui sa consulti un arhitect si un specialist in amenajari interioare pentru o evaluare a costurilor acestor lucrari de restaurare.

3. Exista pe piata materiale originale sau alternative pentru restaurare?

Restaurarea unor cladiri cu valoare istorica nu se face cu materiale low-cost. Trebuie sa stii acest lucru si sa te astepti la un buget consistent, mult mai mare decat in cazul restaurarii unei case obisnuite. Materialele pentru astfel de lucrari pot, in afara banilor, sa coste foarte mult timp- timpul necesar procurarii acestora.

4. Sunt mesteri care au cunostinte si portofoliu de lucrari in domeniul cladirilor istorice?

Exista pictori, dar nu oricine poate picta biserici. Alege-ti bine echipa de meseriasi, pentru ca nu oricine poate efectua lucrari de renovare cu migala si maiestria necesara pentru cladirile istorice.

5. Care este „povestea” cladirii istorice pe care vrei sa o achizitionezi?

Valoarea unei cladiri, dincolo de cea imobiliara, de piata, sta si in povestea ce zace ascunsa in spatele peretilor sai. Nu orice cladire situata in centrul istoric are o valoare cu adevarat istorica insa, daca tu descoperi povestea cladirii tale, ai castigat! „Aici a locuit…”, „Aici a innoptat…” sau „In aceasta cladire a functionat…”- o inscriptie de acest gen, pozitionata pe fatada cladirii ii va creste valoarea de cateva ori.

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Blitz Imobiliare este o agentie imobiliara din Cluj Napoca ce ofera clientilor sai servicii  imobiliare integrate si o baza de date completa, cu oferte actualizate la zi: inchirieri (www.inchiriere-apartamente-cluj.ro) si vanzari apartamente, case-vile, spatii comerciale, de birouri si industriale, terenuri. 

Vizualizari: 1.407

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *