10.21.2021 4:11

1.000 Euro/mp: pretul mediul pentru un apartament în Bucuresti

  •  75% dintre locuinte sunt achizitionate prin credit bancar

 

  • Vânzarea terenurilor, resuscitata datorita necesarului de locuinte

 

Potrivit RE/MAX Properties, una dintre cele 3 francize din Bucuresti ale RE/MAX România, parte a liderului mondial în real-estate si franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment, pretul mediu pentru o locuinta din Capitala se situeaza în jurul valorii de 1.000 Euro/mp, având posibilitatea sa ajunga chiar si la 2.500 Euro/mp.

Astfel, în zona Aviatorilor, cea mai scumpa din Bucuresti, preturile medii/mp ajung chiar si la 2.500 Euro, aceasta fiind urmata de zona de Nord unde costurile se situeaza la 2.200 Euro/mp. În Floreasca însa, în functie de vechimea imobilului, preturile pot varia între 900 si 1.700 Euro/mp, în timp ce pentru o locuinta în cartiere precum Titan sau Berceni, se achita între 700 si 850 Euro/mp.

„Bineînteles, preturile variaza dramatic de la o zona la alta în functie de facilitati precum accesul la mijloacele de transport, apropierea fata de parcuri sau alte centre de interes. De asemenea, anul constructiei imobilului, dar si finisajele apartamentului aduc un impact în valoarea finala a locuintei”, a afirmat Madalina Vasile, Broker/Owner RE/MAX Properties.

75% din tranzactii, efectuate prin credit bancar

Referitor la modalitatea de achizitie a acestora, reprezentata companiei afirma faptul ca modul accelerat în care se construiesc complexe imobiliare în zonele periferice ale Capitalei a modificat în mare masura ponderea tipurilor de achizitii. Astfel, în cazul noilor proiecte, tranzactiile prin credit bancar reprezinta 90% din total. Luând în considerare si piata centrala, ultracentrala si zona de Nord a Bucurestiului, creste numarul tranzactiilor în numerar, dar media întregii piete înclina tot în favoarea creditelor bancare, acestea reprezentând 75% din totalul tranzactiilor.

În ceea ce priveste cele mai bine vândute tipuri de apartamente, reprezentanta RE/MAX mentioneaza ca locuintele cu doua si trei camere se mentin în topul solicitarilor bucurestenilor. Potrivit acesteia, motivul este de ordin financiar, întrucât pe segmentul apartamentelor de doua camere, preturile sunt mai accesibile, iar costurile ulterioare pentru întretinere sunt la fel de usor de suportat.

„În plus, o astfel de locuinta reprezinta un start bun atât pentru o familie aflata la început de drum, cât si pentru un tânar care îsi doreste prima sa casa, ori pentru un cuplu la vârsta a III-a care se afla într-un proces de tranzitie si de reducere a spasiului locuibil. Pe de alta parte, la categoria apartamentelor de 3 camere se înscriu, de regula, familile care au deja cel putin un copil”, a completat Madalina Vasile.

Pe segmentul rezidential cu preturi accesibile, clientii sunt reprezentanti, de cele mai multe ori, de tineri cu media de vârsta între 25 – 30 ani, aflati la prima lor locuinta. Din considerente financiare, acestia opteaza, de regula, pentru zonele periferice din Bucuresti. Pe de alta parte, însa, clientii cu media de vârsta de aproximativ 40 ani se afla în cautarea unui „upgrade imobiliar”, sau sunt interesati de investitii pe termen lung.

Apartament

Vânzarea terenurilor, resuscitata datorita necesarului de locuinte

În ultimul an si jumatate, vânzarea terenurilor a cunoscut un trend ascendent, majoritatea solicitarilor fiind pentru terenuri potrivite pentru ridicarea proiectelor imobiliare, de la mici dimensiuni pâna la complexe ample, de sute de apartamente.

„Din punct de vedere al volumului, cele mai multe tranzactii sunt, desigur, pe segmentul rezidential. Valoric, însa, investitorii au cel mai important cuvânt de spus, iar acestia cauta oportunitati de extindere atât în Bucuresti, cât si în zone adiacente acestuia”, a completat reprezentanta RE/MAX Properties.

În ceea ce priveste segmentul comercial, cele mai multe tranzactii sunt reprezentate de spatiile comerciale ale caror preturi variaza între 300.000 – 500.000 Euro, preturile acestora fiind motivate de localizarea spatiului si oferirea unui vad comercial. 

Vizualizari: 1.907

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *