05.31.2020 16:42

Zece lucruri pe care arhitectul nu …

Cu siguranta e mai bine cu proiect dect fara, dar oare se justifica nivelul costurilor? Daca da, cum de a aparut dezastrul urbanistic din Romnia?


10 lucruri pe care arhitectul nu ti le spune niciodata

Cu siguranta e mai bine cu proiect dect fara, dar oare se justifica nivelul costurilor? Daca da, cum de a aparut dezastrul urbanistic din Romnia?

n replica la propunerea legislativa ca pentru un numar limitat de proiecte tip sa nu mai fie necesara autorizatia de construire doua mostre de dispret feudal:

Gheorghe Patrascu arhitectul sef al Capitalei din pozitia de birocrat a carui meserie este sa fie platit: Taxa de autorizare este intre 0,5 si 1 la suta din valoarea constructiei si reprezinta o sursa considerabila de venit pentru bugetul local. La noi, de exemplu, Directia de urbanism si autorizare se sustine din asta

Serban Tiganas presedintele Ordinului Arhitectilor care nu trebuie sa-si convinga clientii de utilitatea serviciilor, pentru ca de asta se ocupa deja statul: Cine construieste o casa are foarte multi bani. Casele nu sunt chestii ieftine, iar proiectele sunt chestii scumpe

Daca asta gndesc vrfurile, oare la ce sa te astepti de la baza?

1. n mod normal, ti-as oferi un serviciu complex care sa te ajute sa economisesti bani. nsa pentru ca statul te obliga sa vii la mine, trebuie sa te multumesti cu o stampila.

2. Nu exista solutii universale, fiecare proiect are particularitati. Din motivul asta, ncerc sa nu copiez proiectele din acelasi loc.

3. Greselile de proiectare sunt frecvente, dar n-ai garantie pentru ele n caz ca trebuie sa refaci lucrarile. n cel mai bun caz ti corectez proiectul gratis.

4. Oricum seful de santier face ce-l taie capul, asa ca ce rost are sa ma-ncurc n detalii.
.
5. Nu e nevoie sa ma platesti n plus ca sa-ti fac un kitsch. Vei gasi pe cineva care s-o faca la preturile standard.

6. Pentru orice regula exista o derogare, pentru orice derogare exista un tarif. Uneori trebuie sa dau tariful mai departe, dar alteori reusesc sa pastrez banii pentru mine.

7. Proiectez casa ta meschina doar de nevoie, aspiratia mea este sa fac cladiri monumentale si vile-emblema, care sa ramna n istorie.

8. Cea mai mare parte din treaba cu adevarat necesara o face inginerul constructor, dar mie astea mi se par doar tehnicalitati obositoare. Eu fac Arta!

9. ti fac o casa care sa-ti foloseasca, nu una care sa-ti placa. Placerea o rezerv pentru mine.

10. Taxez la metru patrat, dar dedic de cteva ori mai mult timp proiectelor care mi pot aduce si reputatie. Practic, n activitatea asta saracii i subventioneaza pe bogati.

sursa: www.riscograma.ro

 

Vizualizari: 957
http://www.forstyll.ro/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>