08.11.2020 21:48

Sistemului de cogenerare la Cluj

S-au finalizat lucrarile de extindere a instalatiilor tehnologice de cogenerare din Centrala Termica de Zona de pe platforma de pe str. Plevnei nr. 68-70.


2.400.000 Euro investiti in extinderea sistemului de cogenerare la Cluj-Napoca

RA Termoficare Cluj-Napoca a finalizat lucrarile de extindere a instalatiilor tehnologice de cogenerare din Centrala Termica de Zona de pe platforma de pe str. Plevnei nr. 68-70, prin montarea a doua cazane de apa fierbine, performante, de 16, respectiv 24 MW.

Investitia se ridica la peste 2,4 milioane euro si a fost realizata n cadrul parteneriatului romano-german, alaturi de E-ON Ruhrgaz International AG si Rheine Energie.

RA Termoficare Cluj-Napoca a implementat sistemul de co-generare in anul 1998, fiind primul furnizor de energie termica din tara, care, cu o investitie initiala de cca 3.000.000 Euro, a realizat Insula de energie Gheorgheni, producand in paralel energie electrica si energie termica.

Sistemul de cogenerare are ca avantaje:
- Randamentul de producere a energiei termice si electrice de peste 85%;
- Reducerea consumurilor specifice de producere a energiei termice;
- Cresterea gradului de siguranta in alimentarea cu agent termic a celor 30 de puncte termice deservite.

Extinderea acestui sistem duce la economii anuale de cca 2,7 milioane lei, ca urmare a scaderii pretului de cost a agentului termic. Acest lucru se reflecta n subventia mai mica suportata de la bugetul local, ntre pretul platit de populatie si pretul de productie a energiei termice.

Prin producerea energiei electrice prin cogenerare sunt asigurate preturi competitive, acestea fiind cu 10% mai mici dect tarifele din piata energiei obtinute n mod clasic. Investitiile realizate n ultimii ani n sistemul centralizat de termoficare ne-au permis sa facem economii anuale de cel putin 10 milioane de lei. ncercam sa asiguram costuri decente si suportabile pentru ncalzirea si apa calda a clujenilor si n anii care vor urma, prin urmare am reusit sa mentinem n aceasta iarna pretul gigacaloriei pentru populatia racordata la sistemul de termoficare, a precizat primarul Sorin Apostu.

La evenimentul de astazi au participat alaturi de primarul Sorin Apostu, directorul Regiei de Termoficare – Emil Miron, dar si partenerii germani n acest proiect, Christoph Von Cube reprezentant Rheine Energie si George Cristodorescu reprezentant E-ON Ruhrgaz International AG.

Background
n ultimii ani (2007 – 2009) am facut investitii de peste 33,5 milioane de lei n sistemul centralizat de termoficare care au dus pretul gigacaloriei, dupa cum stiti, la mai putin de 4 lei fata de nivelul iernii 2008.

Actiuni RAT n 2010, generatoare de economii

1. Lucrarile la extinderea sistemului de cogenerare (pe Plevnei 70), prin instalarea a doua cazane de apa fierbinte de 16, respectiv 24 MW, investitie de peste 10 milioane de lei, care are ca efect o economie de peste 3,5 milioane de lei/an n producerea energiei termice.
Este o investitie a parteneriatului romno-german – un parteneriat ntre RAT, E-ON Ruhrgaz International A.G. si Rhein Energie actionare la S.C. Colonia Cluj-Napoca Energie S.R.L. (cte o treime fiecare).

2. Finalizarea lucrarilor la centralele termice de cartier CT 24 Manastur (str. Ion Mester) si CT Taberei, investitie de aproape 1,6 milioane de lei n 2010.

3. Realizarea de lucrari suplimentare de modernizare si de reducere a pierderilor de energie, folosind resursa umana proprie.

4. O serie de masuri punctuale de reducere a costurilor, n concordanta cu masurile de austeritate stabilite la nivel national si local.

Realizarea acestor investitii a dus la scaderea cheltuielilor de producere, transport si distributie a energiei, la reducerea pierderilor si cresterea randamentului instalatiilor, astfel ca astazi, n 2010, avem economii anuale de peste 11 milioane lei fata de anul 2005.
Consumul de gaz metan este cu 30% mai mic, de energie electrica cu 25% mai mic, avem consumurile de apa cu 10-15% mai mici si consumurile de manopera cu 40% fata de acum 5 ani.

Cteva dintre investitiile realizate de regia autonoma de termoficare in ultimii ani:

1. Implementarea sistemului de cogenerare
Avantajele cogenerarii – sunt asigurate preturi competitive: la producerea energiei electrice n cogenerare, acestea fiind cu 10% mai mici dect tarifele din piata energiei, iar la energia termica tarifele sunt cu 20% mai scazute dect ale unei instalatii termice clasice.

2. Modernizarea si automatizarea centralelor termice, prin nlocuirea cazanelor la 23 de centrale termice si nlocuirea arzatoarelor si automatizarea proceselor n 60 centrale termice, echiparea centralelor cu pompe de nalta eficienta n 61 centrale termice, nlocuirea schimbatoarelor de caldura cu placi – n 107 centrale termice si puncte termice, Sistem de telegestiune (dispecerizare) on-line a centralelor si punctelor termice.

3. Automatizarea cazanului de apa fierbinte si modernizarea sistemului de pompare.

Repartizate pe tipuri de investitii, economiile anuale de 11 milioane s-au obtinut din:
- 1.500.000 lei prin montarea de schimbatoare de caldura cu placi,
- 1.470.000 lei prin montarea de sisteme de pompare cu turatie variabila,
- 1.971.000 lei prin instalarea de arzatoare performante automatizate,
- 5.630.000 lei prin montarea unor cazane de ultima generatie n 35 centrale termice,
- 565.000 lei prin introducerea sistemului de telegestiune online a centralelor si punctelor termice.
 

Vizualizari: 1.133

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>