04.03.2020 11:00

Se schimba legea prin care strainii pot cumpara teren in Romania

Pe masa parlamentarilor exista în momentul de fata doua proiecte de acte normative prin care se doreste sa se aduca modificari la controversata Lege care permite cetatenilor straini persoane fizice sa cumpere teren agricol in Romania (Legea 17/2014).

Probleme cu mii de tranzactii

Unul dintre ele vizeaza o problema care a generat mari prejudicii celor care au incheiat antecontracte sau promisiuni de vanzare cumparare de teren anterior datei de 11 aprilie 2014, ziua in care a intrat in vigoare Legea privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan. Practic, desi au platit pentru terenul care urma sa intre in posesia lor in urma incheierii actului de vanzare cumparare, tranzactia nu s-a mai putut finaliza, iar eu nu pot beneficia de bunul lor. Aceasta intrucat, potrivit noii Legi a terenurilor, “prevederile prezentei legi (Legea 17/2014 n.red) nu se aplica antecontractelor si pactelor de optiune care au fost autentificate la notariat anterior intrarii in vigoare a acesteia”.

Dispozitiile articolului respectiv au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala inca de anul trecut, iar decizia Curtii a intrat in vigoare in februarie anul curent. De atunci insa, proiectul de Lege prin care se clarifica situatia s-a plimbat prin Parlament si Guvern, o prima forma fiind, in luna iunie, respinsa de Senat. “Problema cu antecontractele s-a transat si urmeaza sa plece la Camera Deputatilor care este Camera decizionala”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Alexandru Peres, senator ce face parte din Comisia pentru Agricultura.

O piata blocata. Dureaza 3 luni o vanzare

“Intentia acestei Legi a fost una buna, dar aplicarea este extrem de defectuoasa ceea ce a dus la blocaje foarte mari in piata. Ideea de preemtiune este una buna, dar nivelul de birocratie este foarte mare, mai ales la nivelul primariilor locale unde nu exista personal calificat. Dureaza trei luni sa vinzi cativa metri patrati de teren”, explica avocatul care atrage atentia si asupra faptului ca nu exista planuri cadastrale.

Noi principii

Cel de-al doilea proiect de act normativ, o initiativa a senatorilor PNL, vrea sa schimbe din temelii principiul care a stat la baza acestei legi. Astfel, senatorii vor sa introduca in lege principiul reciprocitatii, astfel incat un cetatean al unei tari sa aiba aceleasi drepturi privind achizitionarea de terenuri, pe care le are si cetateanul roman in tara respectiva.” In urma studierii prevederilor din legislatia tarilor membre ale UE referitoare la vanzarea terenurilor agricole catre cetateni straini, s-au constatat o serie de conditii impuse de acestea in cazul in care un cetatean strain doreste sa achizitioneze teren in tara respectiva, conditii ce nu se regasesc in legislatia din Romania”, se arata in expunerea de motive a proiectului.

Proiectul a fost introdus in procesul legislativ in aprilie 2015 si a fost discutat saptamina trecuta in Comisia pentru Agricultura. Intr-o prima faza a fost insa respins de Senat.

teren_agricol_85003600_33643500

 Citeste mai mult. 

Vizualizari: 2.075

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>