08.03.2020 9:48

Prima casa – varianta 2.0

Chiar daca se doreste finantarea prin acest program doar a locuintelor noi, actul legislativ nu va include acest lucru explicit dar bancile vor descuraja achizitia imobilelor vechi


Prima casa – varianta 2.0

Din februarie vom avea continuarea programului Prima Casa.

Chiar daca se doreste finantarea prin acest program doar a locuintelor noi, actul legislativ nu va include acest lucru explicit dar bancile vor descuraja achizitia imobilelor vechi. Legea concurentei ar fi incalcata flagrant daca noul program Prima Casa ar exclude constructiile vechi.

Presiunea foarte mare vine din partea constructorilor si dezvoltatorilor imobi-liari in a impune finantare cu prioritate a locuintelor nou construite pentru a da o gura cat mai mare de oxigen domeniului imobiliar, foarte grav lovit de criza mondiala. Ideal pentru acestia ar fi ca toata suma alocata sa se foloseasca doar pentru achizitia de locuinte noi dar si cu 75-80% din aceasta ar fi multumiti pana la urma.

Noua varianta Prima Casa va aduce imbunatatiri pentru cel putin doua componente: 1. pastrarea caracterului social al programului; 2. implementarea unor masuri care sa genereze un efect multiplicator n economie prin incurajarea vnzariilor de locuinte noi si a sectorului constructiilor.

Bancile ar putea directiona fondurile Programului Prima Casa spre locuinte noi prin impunerea unui avans mai mare la locuintele vechi datorita riscului mai mare de devalorizare al acestora sau aplicarea unor dobanzi majorate. De asemenea se poate cere de catre Fondul de Garantare a Depozitelor ca un procent minim, sa zicem 80% din sumele finantate sa se indrepte spre casele noi.

Daca pana in prezent plafonul maxim era de 60.000 Euro noua varianta a programul ar creste plafonul la 80.000 Euro, varianta ce cu siguranta ar duce la majorarea preturilor locuintelor spre noul nivel maxim.
Prima varianta a Programului Prima Casa a finantat peste 9.500 de romani cu sume de aproape 450.000.000 Euro din care jumatate au achizitionat apartamente de 2 camere. Cei 550.000.000 Euro ramasi de la prima varianta a programului se vor reporta pentru Prima Casa 2.0.
 

Vizualizari: 1.526
http://www.forstyll.ro/

Comentarii (2):

  1. Daca nu s-au consumat decat 50% din bani in prima varianta inseamna ca a fost foarte complicat de accesat acest program. Poate ar trebui facut ceva in simplificarea lui in varianta 2.0

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>