08.11.2020 21:37

Planul Urbanistic General Cluj

Documentele pentru elaborarea Planul Urbanistic General (PUG) sunt pe site-ul primariei ]n consultare publica si asteptam sugestii att de la cetateni ct si de la orice institutie interesata.


Planul Urbanistic General

Documentele pentru elaborarea Planul Urbanistic General (PUG) sunt pe site-ul primariei ]n consultare publica si asteptam sugestii att de la cetateni ct si de la orice institutie interesata.

PUG-ul se nnoieste o data la 10 ani. Elaborarea noului PUG a fost necesara pentru ca acesta este termenul legal de reactualizare, dar si pentru ca de-a lungul deceniului n care vechiul plan a fost utilizat, au aparut destule necorelari ntre situatia existenta la data elaborarii, situatia previzionata si evolutia urbanistica reala n acesti ani. S-a avut n vedere si faptul ca s-au acceptat multe derogari legale, dar, din pacate, necorelarea lor a dus la situatia pe care o stim cu totii.

Administratia locala, atunci cnd a demarat proiectul de reactualizare, a urmarit o serie de obiective care se regasesc si n legislatie, dar sunt si dictate de nevoile specifice ale populatiei municipiului nostru. Astfel, echipa de specialisti trebuie sa gaseasa solutii pentru cteva provocari majore.
- n primul rnd, clarificarea unor modele de dezvoltare urbana urmareste sa stabileasca ct trebuie sa se extinda orasul nostru n teritoriu si n care teritoriu anume trebuie sa se situeze zonele construibile. Care trebuie sa fie densitatea locuirii, n functie de zona, cautnd sa se gaseasca un echilibru.
- Apoi, se urmareste realizarea unui mixaj functional, sa nu avem doar cartiere dormitor si alte zone exclusiv comerciale. Experienta arata ca mixajul functional este cea mai buna solutie. Sa existe si locuinte, dar si gradinite, scoli, unitati medicale, centre comerciale si spatii verzi.
- n ceea ce priveste conversia functionala a unor zone, foste zone industriale, nu trebuie sa se excluda caracterul industrial, dar sa primeasca caracterul unor zone industriale legate de Clujul prezentului. Trebuie sa poata adaposti orice viitoare cerinte functionale ale unor posibili investitori.
- Primaria a cerut ca noul PUG sa contina reglementari care sa duca la cresterea confortului urban si a calitatii vietii locuitorilor. PUG-ul trebuie sa aiba un caracter corector al efectelor nedorite ale unor reglementari anterioare, n special realizarea unei retele de drumuri corente n noile extinderi.
- De asemenea, planul va fi orientat spre reconsiderarea si revalorificarea spatiului public existent. Spre exemplu, n vechiul oras, zone pietonale si reamenajarea parcurilor, iar n noile dezvoltari, amenajarea unor spatii publice. Spre exemplu, n noul PUG sunt prevazute noi parcuri n cartierul Manastur, n Hoia, n zona ntre Lacuri, precum si stabilirea exacta a zonelor de spatiu verde unde sa nu se poata construi. De exemplu, malurile Somesului au fost ncadrate n V.
- PUG-ul va oferi solutii si recomandari pentru amplasarea obiectivelor de mare importanta municipala, de exemplu, spitale.
- De asemenea, se va constitui ntr-o baza pentru a amorsa cooperarea n zona metropolitana. Va oferi solutii pentru o viitoare retea de transport din Floresti n Apahida.
- n noul PUG, delimitarea zonei construite protejate este facuta mai precis, pe baza criteriilor de valoare a ambientului urban, nu numai celor datorate cladirilor protejate ca monument istoric. Elementele de regulament de urbanism pentru aceste zone sunt adaptate pentru ca aceste zone sa nu devina protejate pentru muzeificare, ci pentru a fi zone active ale orasului din punct de vedere social si economic.

Ca o concluzie, prin elaborarea noului PUG Primaria va ndrepta ceea ce se poate ndrepta din erorile generate de o legislatie prea permisiva si va impune o strategie de dezvoltare durabila a orasului.

Noul PUG trebuie sa fie instrument usor de nteles de catre dezvoltatori si de catre public si usor de aplicat de catre aparatul administrativ.

“Planurile sunt postate pe site-ul institutiei si sunt supuse consultarii publice pentru 45 de zile, dupa care, odata finalizate ultimele modificari, rezultate din observatiile cetatenilor, Planul Urbanistic General va ncepe lungul drum al obtinerii tuturor avizelor, la capatul caruia va fi adoptat ca lege urbanistica locala de catre Consiliul local Cluj-Napoca si va asigura ordinea urbanistica n orasul nostru” a explicat primarul Sorin Apostu.

“Consideram ca este un plan deschis, flexibil, dar n parametri foarte clar reglementati, care ofera o viziune pe termen lung. Suntem toti clujeni, am lucrat cu pasiune la acest proiect si credem ca el cuprinde oportunitati de dezvoltare pentru Cluj-Napoca” a declarat arh. Adrian Borda, membru n grupul de lucru al Planului Urbanistic General.

“Studiile de mediu realizate n etapa preliminara PUG-ului au identificat teritorial suprafetele care creaza cadrul natural al Clujului, pentru ca ceea ce conteaza la calitatea mediului sunt suprafetele de teren suficient de mari ca sa aiba impact ecologic. Ceea ce s-a relevat din acest studiu si calculul suprafetelor care formeaza cadrul natural, avem circa 100 de metri patrati de spatii verzi pe cap de locuitor” a subliniat arh. Eugen Panescu, la rndul sau parte din echipa care a lucrat la Planului Urbanistic General.

Sursa: www.primariaclujnapoca.ro
 

Vizualizari: 1.705

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>