04.08.2020 15:37

Despre investitiile imobiliare

Indiferent daca ne referim la investitiile imobiliare sau la alte tipuri de investitii, unul din cele mai importante aspecte ale lor este gradul de risc.  Din acest punct de vedere investitiile se clasificain doua categorii: cele garantate (la care exista cineva care iti garanteaza ca iti vei primi banii inapoi, plus un anumit profit, indiferent daca acest “cineva” este statul, o anumita companie sau o alta institutie) si cele care nu sunt garantate.

La modul cel mai general, investitiile garantate aduc profituri mai mici decat cele negarantate, desi exista si exceptii notabile.

Investitiile imobiliare intra, evident, in categoria celor care nu sunt garantate.  Cu toate acestea, ele sunt de multe ori considerate ca avand un risc mic.  Si, la prima vedere, pe buna dreptate.  Dar acest lucru depinde foarte mult de caracteristicile particulare ale fiecareia.

Investitie imobiliara inseamna un apartament, o casa sau un teren pe care il avem in proprietate si din care obtinem anumite venituri, sau pe care intentionam sa-l vindem ulterior cu un pret mai mare decat l-am cumparat. Aceste proprietati sunt supuse la un numar limitat de riscuri, principalele fiind cele care ar putea duce la distrugerea lor: cutremur, incendiu, inundatie, alunecari de teren etc.  Marele avantaj este ca aceste evenimente sunt rare, dar mai ales faptul ca ne putem asigura pentru ele.  Iar aceste asigurari sunt foarte uzuale, usor de contractat si au costuri rezonabile.

De multe ori gradul de risc al unei anumite investitii care nu este garantata este comparat cu riscul de a investi in actiuni.  Acesta deoarece bursele de actiuni sunt considerate a fi printre cele mai riscante (dar si profitabile) tipuri de investitii, din doua motive: pe de o parte bursele de actiuni pot avea fluctuatii foarte mari (care pot sa duca in anumite perioade la scaderi substantiale), iar pe de alta parte companiile respective sunt in permanenta supuse la multe riscuri, inclusiv cel al falimentului (cel putin teoretic…).

Ei bine, acesta este motivul pentru care multi cred ca investitiile imobiliare sunt “sigure”, datorita comparatiei cu bursele de actiuni.  Dincolo de riscurile catastrofale, care ar duce la distrugerea lor, respectivele proprietati imobiliare vor continua sa aibe o anumita valoare intrinseca indiferent de conditiile economice particulare, deci nu vor ajunge niciodata chiar la ZERO, in “faliment” (atata vreme cat oamenii vor avea nevoie de locuinte).

Ceea ce nu inseamna, insa, ca nu pot fi si ele afectate de aceste cicluri economice.  Din contra.  In ultimii ani, preturile imobiliarelor ne-au aratat ca sunt chiar foarte mult influentate de acesti factori.

se-mai-poate-scoate-profit-din-afacerile-imobiliare-nepi-a-avut-in-primul-semestru-un-castig-de-217-milioane-euro

Citeste mai mult.  

Vizualizari: 1.729
http://www.forstyll.ro/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>