07.08.2020 7:46

Cum obtii ajutorul pentru incalzirea locuintei

In timpul sezonului rece, persoanele singure si familiie cu venituri mici au posibilitatea de a beneficia de ajutoare de stat pentru incalzirea locuintei, conform legii. In acest sens, consumatorii vulnerabili trebuie sa se adreseze primariilor pana la mijlocul lunii viitoare. Pentru a obtine ajutoarele, solicitantii trebuie sa indeplineasca anumite conditii.
Persoanele singure si familiile cu venituri mici care nu-si permit sa acopere in totalitate cheltuielile pentru incalzirea locuintei (consumatori vulnerabili) pot cere de la stat ajutoare financiare, se arata in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece.

“Ajutorul pentru incalzirea locuintei prevazut de prezenta ordonanta de urgenta ca masura de sprijin suportata din bugetul de stat se acorda numai familiilor si persoanelor singure care nu beneficiaza de alte forme de sprijin pentru incalzirea locuintei acordate in baza contractelor de munca sau altor reglementari specifice pentru diverse ramuri economice, precum si in baza legii”, scrie in document.

Acesta se acorda doar pentru principalul sistem de incalzire folosit la domiciliu/resedinta, pentru consumatorii de energie termica in sistem centralizat, energie electrica, gaze naturale sau lemne, carbuni si combustibili petrolieri.

Cuantumul ajutorului depinde, in principal, de veniturile obtinute de solicitanti. Concret, pentru obtinerea ajutorului pentru energie termica, venitul net mediu lunar pe membru de familie trebuie sa fie de pana la 1,572 ISR (786 de lei) in cazul familiilor si 2,164 ISR (1082 de lei) in cazul persoanei singure. In cazul ajutorului pentru gaze naturale, a celui pentru energie electrica si a celui pentru combustibili solizi sau petrolieri, venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure trebuie sa fie de cel mult 1,230 ISR (615 lei).

Ajutoarele sunt date anual in sezonul rece, adica in perioada de cinci luni cuprinsa intre 1 noiembrie si 31 martie. Iar pentru a le cere, consumatorii vulnerabili trebuie sa se adreseze primariilor pana la data de 15 octombrie.

Ce acte sunt necesare pentru obtinerea ajutoarelor de incalzire

Ajutoarele pentru incalzirea locuintei sunt acordate pe baza unei cereri si a unei declaratii pe propria raspundere referitoare la componenta familiei, veniturile acesteia si bunurile detinute, este precizat in OUG nr. 70/2011. Totusi, primarii solicita si prezentarea anumitor acte doveditoare.

radet-bucuresti-incepe-probele-la-sistemul-centralizat-de-incalzire-18462746

Citeste mai mult

Vizualizari: 1.868

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>