08.11.2020 22:05

Cresterea calitatii arhitecturale

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind cresterea calitatii arhitectural – ambientale a cladirilor


Cresterea calitatii arhitecturale

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind cresterea calitatii arhitectural – ambientale a cladirilor

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind cresterea calitatii arhitectural – ambientale a cladirilor, si l-a trimis spre dezbatere si aprobare, n regim de urgenta, la Parlamentul Romniei, a declarat ministrul Elena Udrea, la finalul sedintei de Guvern.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului a precizat ca legea a fost adoptata dupa ce au fost consultate autoritatile publice locale, organizatiile neguvernamentale, asociatiile profesionale, Ordinul Arhitectilor, si era necesara din cauza cresterii numarului de situatii n care siguranta si integritatea fizica a persoanelor a fost afectata de starea de degradare a cladirilor.Exista un fond construit afectat format fie din cladiri vechi, care nu au mai fost reabilitate, fie din cladiri care s-au construit n ultimii ani, dar care nu au respectat standardele de calitate n constructii, toate acestea reprezentnd un adevarat pericol public. Nu de putine ori treci pe strada si un indicator ti recomanda sa treci pe trotuarul celalalt pentru ca zidul sau tencuiala sta sa cada sau cladirea se afla n pericol de prabusire, a afirmat Elena Udrea.

Astfel, legea instituie obligativitatea pentru proprietarii sau detinatorii de imobile sa asigure reabilitarea fatadelor. Proprietarii de locuinte vor putea accesa un credit prin care sa-si poata finanta lucrarile de reabilitare a fatadelor. Creditul va fi garantat de stat, n proportie de 100%, cu dobnda subventionata prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, n proportie de 100%, si este rambursabil n 5 ani. n caz contrar, legea da posibilitatea autoritatilor publice locale sa intervina mpotriva vointei detinatorului legal si sa reabiliteze fatada pe cheltuiala primariei, din fonduri constituie la nivelul bugetului local cu aceasta destinatie, urmnd ca dupa reabilitare sa aiba o creanta mpotriva detinatorului cladirii care a fost reabilitata, a declarat ministrul Udrea.

Astfel, primariile vor avea obligatia sa inventarieze toate cladirile care necesita reabilitarea fatadelor, sa creeze un plan de actiune si sa stabileasca zone prioritare de actiune, ulterior urmnd sa nstiinteze proprietarii cu privire la obligatia de a-si reabilita fatadele. Proprietarii trebuie sa ia o decizie n 30 de zile si sa comunice daca vor reabilita fatadele sau nu. Ei trebuie sa raspunda n termen de 30 de zile, daca doresc sa o faca de buna voie sau nu, ramnnd la latitudinea Primariei, n situatia n care proprietarul refuza, sa treaca la reabilitarea pe banii comunitatii a fatadei respective. n situatia n care proprietarii cladirii demonstreaza ca au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub cstigul salarial mediu net lunar pe economie, cheltuielile pot fi preluate n totalitate de catre Primarie, fara sa se ceara returnarea acestora, a explicat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Elena Udrea a mai precizat ca pentru cladirile care sunt monumente istorice, cheltuielile se pot cofinanta sau suporta n totalitate de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. De asemenea, ministrul Elena Udrea a subliniat ca aceasta lege nu se refera la blocurile de locuinte, pentru ca exista deja un program de reabilitare termica, ci se refera la cladirile vechi, unele familiale, care fac parte dintr-un fond construit deja nvechit.

sursa: Guv.ro
 

Vizualizari: 1.031

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>