04.08.2020 16:06

Constructiile s-au stabilizat in august dupa declinul din lunile precedente

Astazi Institutul National de Statistica a comunicat datele cu privire la dinamica sectorului de constructii in august si primele opt luni din 2014.

 

Constructii-01
Conform datelor INS sectorul de constructii a intrerupt in august seria scaderilor din lunile anterioare, consemnand un avans lunar de 2.5%. Aceasta evolutie a fost determinata de dinamica componentelor reparatii capitale (+8.1% luna/luna) si constructii noi (+10.8% luna/luna). Pe de alta parte, componenta reparatii curente a scazut cu un ritm lunar de 11.4%.
Raportat la august 2013 sectorul de constructii s-a contractat cu 15.6%, toate componentele consemnand scaderi: constructiile noi (cu 12.4%), reparatiile capitale (cu 17.4%) si reparatiile curente (cu 22.9%).

Constructii-02
Din perspectiva obiectelor de constructii se noteaza declinul constructiilor ingineresti, cu 39.6% an/an, evolutie determinata de amanarea relansarii investitiilor productive in economie. Pe de alta parte, componentele cladiri rezidentiale si cladiri nerezidentiale au crescut cu 20.1% an/an, respectiv 43.1% an/an.
In perioada ianuarie-august sectorul de constructii s-a contractat cu 13.1% an/an: constructiile noi (-11.3% an/an), reparatiile curente (-14.1% an/an), reparatiile capitale (-19.3% an/an).

Constructii-03
In analiza pe obiecte de constructii declinul din primele opt luni ale anului a fost determinat de contractia lucrarilor de constructii ingineresti (cu 28.2% an/an), in contextul scaderii investitiilor productive (in principal, cele publice). Pe de alta parte, se noteaza avansul componentelor cladiri nerezidentiale (+7.6% an/an) si cladiri rezidentiale (+32.4% an/an).
Evolutia lunara a sectorului de constructii (intensiv in capital si forta de munca) in luna august poate fi interpretata ca o stabilizare dupa contractia din perioada aprilie-iulie.
Cu toate acestea, dinamica anuala din august si primele opt luni ale anului reflecta persistenta unui climat dificil, determinat de evolutia nefavorabila a investitiilor productive, cu impact pentru comportamentul lucrarilor de inginerie civila.
Pe de alta parte, se remarca dinamica pozitiva a componentei cladiri rezidentiale, evolutie sustinuta de relansarea creditarii in RON, majorarea salariului mediu net real, fluxurile de capital trimise de romanii care lucreaza in strainatate.

Constructii-04
Conform scenariului macroeconomic central sectorul de constructii ar putea inflexiona pana la finele anului curent si relansa gradual in 2015. Acest scenariu are la baza nivelul redus al costurilor de finantare in economie, precum si premisele de relansare a investitiilor (publice si private) pe termen mediu.

Firmele-din-constructii-romanesti-vor-parteneriate-cu-Federatia-Rusa
sursa: BT Macro Focus 

Vizualizari: 1.939
http://www.forstyll.ro/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>