08.03.2020 10:03

Certificatul energetic

Certificatul de performanta energetica se defineste ca fiind documentul tehnic cu caracter informativ ce atesta performanta energetica a unei cladiri.


Certificatul energetic

Certificatul de performanta energetica se defineste ca fiind documentul tehnic cu caracter informativ ce atesta performanta energetica a unei cladiri. Acesta este valabil 10 ani si este emis de un auditor energetic pentru cladiri.

Directivele Parlamentului European sustin necesitate introducerii acestui certificat. Certificat energetic este necesar a se obtine in situatia in care se construieste, se vinde sau este inchirieaza o locuinta unifamiliala sau apartament de bloc si intra in sfera obligatiilor pentru investitorii sau proprietarii de cladiri.

Odata cu intrarea n vigoare a prevederilor legii 372/2005 pentru certificarea energetica a apartamentelor romnii nu vor mai putea vinde sau nchiria apartamente fara certificate energetice.

Sunt 6 calificative ce se pot obtine in urma unei astfel de expertize, notate cu litere incepand de la A pana la F ce stabilesc clasa energetica in care se situeaza aceal imobil. Calificativul A indica pierdere foarte reduse de energie in timp ce calificativul F indica pierderi masive de caldura.

De ce este asa de important acest certificat? Pentru ca certificatul energetic informeaza potentialul chirias sau cumparator asupra performantei energetice a apartamentului, adica asupra consumului de caldura, de energie electrica si de apa calda.

O analiza a situatiei majoritatii cladirilor vechi din Romnia releva ca acestea se incadreaza n clasele energetice C si D avnd consumuri specifice anuale pentru ncalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m2/an. Tinta pe care o urmareste este scaderea acestui consum specific anual sub 100 kWh/m2/an.

In prezent exista in derulare si in Cluj-Napoca un Program de Reabilitare a blocurilor vechi, doar in acest an pe lista exista 134 de blocuri. Pana in prezent s-a incheiat reabilitarea la 11 blocuri si se afla in diferite stadii de executie la inca 48 de blocuri. In acest moment se afla in stadiu de proiectare 131 de blocuri.

Cel mai important lucru referitor la reabilitarea blocurilor din Cluj-Napoca este ca asociatia de proprietari nu plateste decat doar 20% din costul total al reabilitarii, restul fiind bani fie de la bugetul de stat (50%) fie de la bugetul local (30%).

Auditorii energetici sunt experti independenti atestati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei pentru efectuarea de expertize, certificate si audituri energetice. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei desfasoara cu regularitate examene de atestare tehnico-profesionala a auditorilor energetici.

Pana la sfarsitul anului trecut au promovat examenul de atestare 576 auditori energetici pentru cladiri, specializare foarte nou, aparut doar in 2003. Suma pe care trebuie sa o plateasca absolventul unui curs pentru obtinerea atestatului de auditor energetic este de aproximativ 300 lei.

Pana in prezent expertizarea energetica a imobilelor era platita cu bani de la bugetul de stat. Odata cu intrarea n vigoare a prevederilor legii 372/2005 toate cladirile au nevoie de un Certificat energetic, indiferent daca sunt noi sau vechi, reabilitate sau nu, iar cei ce trebuie sa plateasca auditor energetic sunt proprietarii.

Tariful pentru elaborarea unui certificat energetic depinde de suprafata imobilului si variaza intre 2-5 Euro/mp.

Cu alte cuvinte daca ai de vanzare sau de inchiriat un apartament de 3 camere de 60 mp sunt sanse sa scoti din buzunar intre 120 – 300 Euro pentru acest certificat obligatoriu, certificat valabil cei drept 10 ani din momentul intocmirii.

Este posibil ca acest certificat sa duca la o mica scumpire a imobilelor, mai ales a celor care au un certificat ce atesta un calificativ de pierdere foarte reduse de energie in contrast cu imobilele nereabilitate termic, ce cu siguranta o sa aiba foarte mult de pierdut.

Rezultatul final inscris in certificat depinde foarte mult de zidaria din care a fost facuta locuinta, de geamuri si tamplaria folosita, de acoperissau terasa si izolatia acestora. Locuinta vecinului daca e izolata sau nu poate sa influenteze rezultatul final.

Pentru cladirile noi, construite dup 1 ianuarie 2007, certificatul energetic se va preda odata cu receptia lucrarilor iar toate blocurile de locuinte care sunt supuse reabilitarii termice vor obtine la final un astfel de certificat.

Din informatiile pe care le am acest certificat va contine si unele masurile ce pot duce la cresterea eficientei cladirii. Printre acestea sunt si lucruri minore ce pot fi remediate usor cum ar fi: reglarea sau schimbarea usii de la intrare a apartamentului sau a geamurilor care nu se inchid foarte bine.

Pentru cei care sunt atestati in aceasta activitate introducerea acestui certificat poate sa devina o afacere foarte profitabila, in cazul in care in localitatea in care isi desfasoara activitatea exista un numar foarte mare de tranzactii imobiliare. Orasul Cluj-Napoca a fost pana nu demult unul din recordmeni in ceea ce priveste tranzactii imobiliare si ar fi o locatie buna pentru un auditor energetic.

Media tranzactiilor din ultimii ani este de 20.000 iar daca tinem cont ca si in cazul apartamentelor inchiriate este necesar acest certificat, numarul de certificate ar creste foarte mult avand in vedere ca Clujul este un oras studentesc, cu foarte multe apartamente inchiriate in fiecare an.

Notarii si agentiile imobiliare au cerut o amanare cu inca un an a aplicarii prevederilor legii 372/2005, mentionand ca piata imobiliara din Romania functioneaza la parametrii foarte scazuti si un act suplimentar necesar in vanzarea-cumpararea imobilelor ar duce la blocare acesteia.

Ramane de vazut daca acest act va fi obligatoriu inca din acest an sau nu, ceea ce e sigur este ca de la 1 ianuarie 2010 nu este obligatoriu.
 

Vizualizari: 1.969

Comentarii (2):

  1. Pentru cumparator este forte important sa cunoasca inainte de a da banii daca cheltuiala cu incalzirea nu o sa-i rupa buzunarul in fiecare iarna

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>