08.08.2020 21:11

Bazin terapeutic la Cluj

Investitiile aferente bazinului terapeutic, n cuantum total de 78.097 lei, au fost efectuate esalonat si au fost suportate n cea mai mare parte de Primaria municipiului Cluj-Napoca.


Bazin terapeutic pe str. Aviator Badescu 32

Directia de Asistenta Sociala si Medicala – Serviciul protectia copilului, familiei si dezvoltare comunitara, centrul de servicii socio-medicale a marcat Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati, sarbatorita n 3 decembrie, prin deschiderea unui bazin terapeutic, situat pe strada Aviator Badescu nr. 32. Deschiderea oficiala a bazinului a avut loc astazi, acesta fiind situat n incinta Centrului servicii socio-medicale.

Marti, 6 decembrie 2011 va fi Ziua portilor deschise la Centrul de servicii socio-medicale cnd sunt asteptate sa viziteze centrul toate persoanele interesate de modul n care se deruleaza activitatea curenta recuperatorie: studenti ai facultatilor cu profil (psihologie, psihopedagogie, asistenta sociala, kinetoterapie), elevi de liceu, potentiali beneficiari si apartinatorii acestora.

Investitiile aferente bazinului terapeutic, n cuantum total de 78.097 lei, au fost efectuate esalonat si au fost suportate n cea mai mare parte de Primaria municipiului Cluj-Napoca. Astfel, amenajarea bazinului terapuetic (hirdroizolatii, rigola de prea-plin, placarea bazinului cu gresie, bare de protectie din inox etc.) s-a ridicat la 37.404 lei, iar echipamentele necesare dotarii piscinei (sistem de recirculare si purificare a apei, element pentru umplere-golire bazin,dezumidificatoare, dozator de clor) au costat 40.693 lei.

Hidroterapia va fi introdusa n circuitul terapeutic date fiind multiplele ei beneficii pentru copii cu dizabilitatii neuro-motorii. Pentru copiii cu dizabilitati neuro-motorii aceasta metoda este benefica deoarece apa sustine greutatea corpului, permitndu-le astfel sa se bucure de independenta de care sunt privati din cauza patologiei de care sunt afectati. Durata unei sedinte de hidrokinetoterapie (n apa) creste progresiv de la 8-10 minute, cu cte 2-3 minute, de la o zi la alta, ajungnd la 15-20 minute pe zi. Exercitiile se fac n reprize de 4-5 minute, cu pauze de doua minute.

n implementarea acestei noi forme de terapie functionala n cadrul centrului se va beneficia si de sprijinul teoretic si practic al domnului as. univ. drd. Dragos Maniu din cadrul Facultatii de educatie fizica si sport, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, care va ndruma echipa de kinetoterapeuti si maseuri din cadrul centrului.

Inaugurarea centrului terapeutic a avut loc n 28 noiembrie 1998. Din 1 februarie 1999 a demarat activitatea recuperatorie efectiva pentru 28 de clienti cu dizabilitati neoromotorii si deficiente asociate prin terapii functionale si educationale.

Prin HCL nr. 28/2010, centrul de servicii socio-medicale si personalul care deservea serviciile cu caracter socio-medical dezvoltate n cadrul fundatiei Centrul de recuperare a copiilor cu handicap neuro-motor au fost preluate n cadrul Directiei de Asistenta Sociala (actuala Directie de Asistenta Sociala si Medicala ), organizata ca serviciu public de asistenta sociala .

n prezent, beneficiarii serviciilor acestui centru sunt copiii cu dizabilitati neuromotorii, motorii si asociate, cu vrsta cuprinsa ntre 0-18 ani. Numarul mediu/luna de clienti care beneficiaza de serviciile centrului este de 45. Zilnic sunt prezenti 15-18 beneficiari care au un program individualizat, adaptat nevoilor de terapii speciale precum si programe de grup.

n programul de recuperare se asigura ocrotirea permanenta primara, evaluare initiala complexa: neurologica, motrica, logopedica, socio-educationala, familiala care este supusa analizei n cadrul echipei pluridisciplinare si pe baza careia se stabileste un plan de terapie personalizat pentru fiecare beneficiar al serviciilor centrului. din circuitul terapeutic al centrului fac parte: asistenta medicala, asistenta sociala, kinetoterapie masaj medical, fizioterapie, logopedie, terapie psihologica. La acestea se adauga si activitatile recreative si de socializare destinate copiilor cu dizabilitati neuromotorii.

sursa: Biroul Mass-media – Primaria Cluj-Napoca
 

Vizualizari: 2.260
http://www.forstyll.ro/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>