07.04.2020 12:58

Visezi sa-ti faci o casa? Vezi cat te costa!

Zonele limitrofe ale Capitalei atrag din nou atentia celor care vor sa scape de aglomeratia orasului.

 

Revirimentul din imobiliare se simte si in zona constructiilor de case pentru persoane fizice. Jucatorii din domeniu semnaleaza o crestere semnificativa a cererii in 2015, comparativ cu 2014. „Piata constructiilor pare ca-si revine. Inca mai avem mult de lucru, chiar si acum se inghesuie oamenii sa construiasca”, spune Florin Popa, administratorul firmei Pop Construct. „Sunt cereri multe, de doua ori mai multe decat anul trecut”, completeaza George Ene, administratorul firmei Total Solid Construct, precizand ca multe lucrari este nevoit sa refuze.

Majoritatea bucurestenilor vor sa-si ridice case in zone limitrofe ale orasului, precum Pipera, Otopeni, Mogosoaia, Magurele, Dragomiresti, Balotesti etc. Clientii opteaza, de regula, pentru constructii pe parter si mansarda sau parter si etaj, cu amprenta la sol de 90-100 de metri patrati (pe un teren de circa 500 de metri patrati) si o suprafata construita totala de 170-180 de metri patrati.

Preturi mai mari in 2015
Pe fondul cererii crescute, preturile practicate de constructori s-au majorat anul acesta, reprezentantul Total Solid Construct estimand un avans de 10-15% fata de tarifele din 2014. Cresterea poate fi pusa pe seama scumpirii materialelor, dar si a fortei de munca. „E greu sa gasesti oameni priceputi”, puncteaza acesta.

La cat mai ajunge, asadar, ridicarea unei „case la cheie” de catre o firma specializata? La o casa traditionala, din zidarie (caramida sau BCA pe cadre din beton), preturile se incadreaza, in medie, intre 350 si 400 de euro pe metru patrat construit, cu TVA inclus, explica George Ene. Pentru o locuinta pe parter si mansarda, costurile se vor situa la limita de jos a inervalului, iar pentru una pe parter (sau parter si etaj) vor ajunge la limita superioara. Asta inseamna ca pentru o casa pe un singur nivel, cu o amprenta la sol de 100 de metri patrati construiti (adica aproximativ 80 de metri patrati utili), ar fi necesar un buget de circa 40.000 de euro.

Fiecare lucrare e diferita!
Aceste valori nu sunt insa „batute in cuie”, fiecare proiect fiind diferit (o constructie cu subsol, spre exemplu, va costa mai mult decat una fara). Potrivit lui Florin Popa, un cost fix de constructie este dificil de estimat, acesta variind atat in functie de tipul lucrarii, cat si de materialele si finisajele folosite. Informativ, oficialul Pop Construct ofera exemplul unei case cu parter, etaj si pod inalt, cu o amprenta la sol de 120 de metri patrati, a carei constructie ar ajunge la 120.000 de euro (folosind materiale de calitate si respectand intocmai detaliile din proiect).

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Sursa. 

Vizualizari: 2.213
http://www.forstyll.ro/

Comentarii (1):

  1. Preturile de constructie pe mp, pe tip de constructie etc. prezentate in acest articol sunt OK cu mentiunea ca aceste costuri pot fi decimate daca lucrarea este realizata in regie propie. Cu o conditie, sa te pricepi la constructii undeva la nivel mediu altfel risti sa te duci cu costul pe mp mult peste ce se exprima in acest articol. O spun din experienta pentru ca am terminat in vara constructia unei case si pentru ca am terminat facultatea de Constructii si activez in domeniul de amenajari interioare in speta jaluzele verticale am reusit sa reduc costurile ceea ce a fost un mare avantaj. Dar nu sfatuiesc pe nimeni daca nu are cunostinte sa ridice o casa in regie propie pentru ca poti depasi lejer pretul pe mp.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>