05.31.2020 17:35

Terenuri la oferta !

Investitia in teren era una dintre cele mai profitabile afaceri pana in 2008.

Terenuri la oferta !

Investitia in teren era una dintre cele mai profitabile afaceri pana in 2008.

Dupa anul 2000 preturile la terenurile pentru constructie au explodat. De la un an la altul acelasi metru patrat de teren crestea exponential. La un moment dat s-a ajuns la niste preturi pentru un petec de teren ce dublau valoare finala a investitiei. S-a ajuns pana acolo unde profitul final al investitiei era aproape zero datorita cuantumului foarte mare pe care-l reprezenta valoarea terenului in total costuri. Teoretic in acest punct investitia nu-si mai avea rostul.

Sunt oameni in Romania ce au ajuns milionari in Euro pe seama cresteri exagerate a pretului terenului. Aceiasi oameni la sfarsitul anilor 90 erau simpli proprietari de teren agricol, ca sa nu zicem tarani … fara o valoare prea mare si recompense doar in produse din natura: porumb, grau, floarea soarelui … .

In prezent tranzactiile cu teren sunt doar intamplatoare si la preturi derizorii raportate la culmile atinse acum 1-2 ani. Investitia in teren s-a dovedit pentru foarte multa lume o afacere pierzatoare, mai ales pentru cei ce au facut acest lucru bazandu-se pe credite luate de la banci si pe speranta ca dupa o scurta perioada de timp vor vinde totul la un pret mult mai mare.

Cine a cumparat terenuri pe maximele de anul trecut cu siguranta ca nu va mai face profit niciodata. Scaderea constanta a cererii pe segmentul de terenuri va pune o presiune foarte mare pe pretul acestuia. Pe termen lung investitia in teren poate fi una profitabila dar nu la ratele de profit cu care s-a obisnuit lumea in 2007-2008.

 

Vizualizari: 1.213

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>