03.29.2020 19:12

Sistem propriu de încalzire

Peste 16.600 de timisoreni au optat pentru un sistem propriu de încalzire în ultimii 3 ani

În întregul jud. Timis, numarul familiilor ce au renuntat la încalzirea centralizata
depaseste 17.700

Timis se afla pe una dintre primele pozitii în topul judetelor cu cele mai multe debransari de la sistemul centralizat de încalzire din ultimii 3 ani, numai în Timisoara peste 16.600 * de familii alegând în perioada 2011 – 2013 un sistem individual de încalzire, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo România.

* s-au avut în vedere numarul de locuinte conectate la sistemul centralizat conform recensamântului din 2002 si datele privind locuintele conectate în decembrie 2013 conform ANRSC.

La nivel national, judetul Timis se afla pe pozitia a treia, dupa Iasi si Galati, din punct de vedere al numarului de debransari de la sistemul centralizat de încalzire din ultimii 3 ani. Astfel, peste 17.700 de familii au ales un sistem propriu de încalzire, dintre acestia peste 16.600 provenind din municipiul Timisoara”, a declarat Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Potrivit analizei realizate de companie, CET-urile din judesul Timis au pierdut un numar ridicat de abonati din cauza problemelor de furnizare a agentului termic, dar si din cauza dorintei tot mai mare a locuitorilor de a fi independenti si de a avea un confort sporit.

În acest moment, în judetul Timis, mai sunt active doar doua CET-uri – Colterm, ce deserveste orasul Timisoara (69.053 abonati la 31 dececembrie 2013), si CL Lovrin (54 de abonati la 31 decembrie 2013), pentru orasul cu acelasi nume, singurul punct termic din Sannicolaul Mare fiind desfiintat la finele anului 2013, conform datelor furnizate de ANRSC”, a mai spus Catalin Draguleanu.

Acesta a subliniat ca, raportat la situatia din ultimii 11 ani, jud. Timis a pierdut 35% dintre abonatii la sistemul centralizat de încalzire. Astfel, potrivit recensamântului din 2002, în jud. Timis existau 106.324 de apartamente bransate la CET-uri, pentru ca la finele anului 2013 sa existe doar 69.1071) de apartamente bransate, majoritatea în Timisoara.

Analizând doar situatia din municipiul Timisoara, în ultimii 11 ani Colterm a pierdut putin peste 28.000 de abonati. Dintre acestia, peste 16.600 au luat decizia de debransare în ultimii 3 ani”, a mai spus Draguleanu.

Reprezentantul companiei estimeaza, de asemenea, ca numarul debransarilor în judetul Timis, si în special în orasul Timisoara, va continua sa creasca, tot mai multe persoane dorindu-si independenta termica si un confort sporit pe toata perioada anului.

Dincolo de aspectele enumerate mai sus, timisorenii înteleg ca prin optarea pentru o instalatie individuala pot avea mult mai usor control asupra costurilor, mai ales în lunile de iarna”, a subliniat Catalin Draguleanu.

Astfel, analiza Ariston mai arata ca, odata cu debransarea de la sistemul centralizat de încalzire, o pondere importanta din familiile din jud. Timis a ales instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz.

„În cazul instalarii unei centrale termice de apartament pe gaz, investitia medie în instalatia completa este cuprinsa între 4.500 – 7.000 lei, cost ce difera în functie de numarul de camere si nivelul de dotare al acesteia (radiatoare, teava, accesorii, montaj), dar si de tipul centralei (conventionala/în condensare)”, a mai spus Draguleanu.

Immagini 009

Acesta a subliniat, de asemenea, ca o economie suplimentara la factura lunara poate fi realizata prin instalarea unei centrale termice în condensare care are un randament de pâna la 108% oferind o reducere a consumului de gaz de pâna la 35%. Acest tip de centrala reprezinta o inovatie tehnologica aplicata generatoarelor de caldura, fiind mult mai performanta comparativ cu un model de centrala conventionala.

Calculele Ariston mai arata, de asemenea, ca în functie de tipul de centrala ales – conventionala sau în condensare – investitia, în cazul unui apartament de 2 camere cu o suprafata de 60 mp din Timisoara, poate fi recuperata în cca. 6 ani, în conditiile mentinerii costului actual al Gcal.

Previziunile noastre arata ca pretul de furnizare al Gcal. s-ar putea majora în urmatoarea perioada, autoritatile locale nemaiputând sa sustina întreaga subventie. În acest caz, amortizarea investitiei se poate realiza chiar si mai repede”, a subliniat Catalin Draguleanu.

Economii de peste 900 de lei anual

Conform analizei Ariston, un timisorean poate economisi într-un an peste 900 de lei daca opteaza pentru instalarea unei centrale termice într-un apartament de 2 camere, cu o suprafata medie de 60 mp.

Astfel, daca pentru gigacaloria primita de la Colterm un timisorean plateste 252 de lei, iar pentru cea produsa de o centrala termica electrica – 553 de lei, în cazul unei centrale termice pe gaz costul ajunge la doar 150 de lei.

Tip de încalzire ales / Cost anual (lei)**

Gaz – centrala termica conventionala: 2.000 lei
Gaz – centrala termica în condensare: 1.787 lei
Sistem centralizat: 2.685 lei***
Electricitate – centrala termica electrica: 5.894 lei

** Estimarea de cost anual pentru producere de apa calda si caldura pt. un apartament de 2 camere (60 mp)
***A fost luat în calcul costul actual de furnizare al Gcal. în Mun. Timisoara – 252 lei/Gcal

Ariston Clas Premium Evo

Despre Ariston Thermo România

Ariston Thermo România este filiala locala a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre cei mai importanti jucatori internationali în productia si furnizarea unei game complete de echipamente si servicii destinate încalzirii si producerii de apa calda menajera.

Portofoliul de produse Ariston Thermo Romania este compus din centrale termice murale si de pardoseala, conventionale si în condensare sub brandurile Ariston, Chaffoteaux si Rendamax, boilere electrice si indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer conditionat, pompe de caldura si panouri solare.

Ariston Thermo Group a înregistrat în 2013 vânzari totale de 1.330.000.000 Euro si a vândut 7.200.000 de produse în peste 150 de tari. Compania are în total 6.600 de angajati în cele 45 de companii si 7 reprezentante aflate în 31 de tari. 

Vizualizari: 1.448
http://www.forstyll.ro/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>