04.03.2020 11:49

Scenariul ideal: cumparatorul cu banii in cont

Cumparatorul cu bani gheata, visul oricarui vânzator! Se mai gaseste asa ceva?

Cei care îsi doresc o locuinta opteaza si pentru alte solutii de finantare în afara de programul Prima Casa – semn ca piata se maturizeaza si ofera mai multe optiuni.

Un client hotarât, încântat de apartamentul pe care îl ai la vânzare si care îti poate vira banii în cont chiar mâine (dupa stabilirea unui acord în negocieri, desigur). Un scenariu ideal, la care orice proprietar viseaza. Asta nu se poate întâmpla însa decât în cazul cumparatorilor cu putere financiara, care nu sunt constrânsi de conditiile si birocratia aferenta contractarii unui credit bancar. În ce masura mai pot fi gasiti însa astfel de clienti?

Datele raportate de doi dintre marii dezvoltatori de locuinte de pe piata locala releva ca în piata exista si destui cumparatori care dispun (si) de bani gheata pentru achizitia unei locuinte. Potrivit lui Gabriel Voicu, directorul departamentului de locuinte noi al Coldwell Banker Affiliates of Romania, aproximativ 25% din totalul celor care au cumparat o locuinta în cadrul ansamblului rezidential Cosmopolis în prima jumatate din 2014 au apelat la programul Prima Casa, în vreme ce o pondere mai mare, respectiv 35% din total, au facut o achizitie cu cash. „Programul Prima Casa are, fara îndoiala, o influenta puternica pe piata rezidentiala, iar momentul lansarii lui a culminat cu o dezmortire a procesului de tranzactionare, clientii având la dispozitie o noua metoda de finan?are extrem de avantajoasa. Si pentru Adama, programul Prima Casa are un anumit aport, existând un segment de cumparatori care achizitioneaza un apartament într-unul din proiectele noastre prin acest program. Totusi, exista variatii de la oras la oras si de la piata la piata. Daca în Bucuresti 80% din vânzari sunt prin intermediul programului guvernamental, în Iasi, de exemplu, doar 5% din unitati au fost tranzactionate pâna acum prin Prima Casa”, spune Alina Necula, director de marketing si vânzari în cadrul Adama Group. Aceasta precizeaza ca, în cazul ansamblului din capitala Moldovei, o pondere semnificativa de clienti au achizitionat apartamente în baza economiilor din ultimii ani – la care au mai adaugat, în anumite cazuri, un împrumut de la banca.

Creditele standard în lei, tot mai atractive

De notat este faptul ca cei care nu dispun de fonduri proprii se îndreapta si spre alte solutii de finantare în afara de programul Prima Casa – semn ca piata se maturizeaza si ofera mai multe optiuni. Astfel, în cazul Cosmopolis, 15% dintre clienti au contractat un alt tip de credit ipotecar, în vreme ce o pondere de 25% dintre clienti au apelat la sistemul de rate la dezvoltator. Si Alina Necula puncteaza faptul ca tot mai multi cumparatori care prefera sa achizitioneze o locuinta prin intermediul unui credit ipotecar standard, întrucât creditarea în RON a devenit vizibil mai avantajoasa.

Prima Casa, etalon de pret pentru clasa medie

Desi programul Prima Casa nu este singura optiune pentru românii care doresc sa achizitioneze o locuinta, acesta reprezinta totusi cel mai important etalon de pret pentru locuintele destinate clasei medii – fapt ce se reflecta în mod evident în preferintele cumparatorilor. Potrivit lui Gabriel Voicu, cele mai cautate apartamente în cadrul Cosmopolis sunt cele cu doua camere, care au preturi începând de la 42.200 Euro (+TVA), pentru o suprafata construita de 63 mp; acestea sunt urmate de studiourile duble, cu preturi de la 31.000 Euro (+TVA) si suprafata construita de 54 mp.

Atunci când nu sunt constrânsi de considerente financiare, cumparatorii opteaza si pentru apartamente mai spatioase. Reprezentanta Adama precizeaza ca în ultima perioada poate fi observat un interes crescut pentru locuintele cu 3 camere – atât timp cât acestea au suprafete potrivite si inteligent compartimentate, astfel încât spatiul de locuit sa fie fructificat la maximum. Cei care achizitioneaza astfel de apartamente sunt familii tinere, care au nevoie de mai mult spatiu (pentru ca asteapta venirea unui copil, spre exemplu). „Prin proiectele noi, livrate recent de Adama, inclusiv Copou Bellevue, încercam sa ne adaptam la cerintele pietei si sa le oferim clientilor exact tipul de apartament pe care îl cauta. De aceea, majoritatea unitatilor sunt apartamente de 2-3 camere”, noteaza Necula.

http://www.dreamstime.com/stock-image-invest-real-estate-image17981361

sursa: Imobiliare.ro 

Vizualizari: 1.316
http://www.forstyll.ro/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>