03.29.2020 19:09

Sapte semne pozitive pentru piata imobiliara

Acest an este cel mai bun moment pentru achizitionarea unei locuinte

Anul 2014 începe, în premiera de la declansarea crizei, cu o serie de semne clare conform carora în urmatoarele 12 luni principalii actori si indicatori economici din piata imobiliara vor fi de partea persoanelor aflate în cautarea unei locuinte.

Pentru prima oara în România ultimilor 10 ani, creditele ipotecare în lei sunt mai ieftine decât cele în euro. Aceasta evolutie, alaturi de alti factori, transforma anul 2014 în cel mai bun moment pentru achizitionarea unui apartament.

Edenia-Titan

1. Creditele în lei, mai ieftine decât cele în euro

Daca pâna în prezent creditul în euro s-a dovedit mai rentabil decât cel în moneda nationala, la începutul anului 2014 asistam, în sfârtit, la o schimbare. BNR-ul a dat startul sustinerii puternice a împrumuturilor în lei în cursul anului 2013.

Luând în calcul scaderea indicelui ROBOR la 3 luni pâna la sub 2%, la care adaugam celelalte comisioane, ajungem la un cost al creditului în lei în jur de 5,70%, comparativ cu aproape 6%, la cât se ridica unul similar în euro, conform calculelor specialistilor. De exemplu, pentru un credit de 40.000 Euro pe 30 de ani, rata lunara în lei este de 950 lei, iar în euro, 990 lei (echivalentul a 220 Euro).

În plus, în cazul unui credit în moneda nationala, eliminam riscul valutar si pericolul de a scoate lunar bani în plus din buzunar doar din cauza cresterii cursului euro.

2. Apetit pentru creditare, în crestere din partea bancilor

În ultima perioada, asistam la o deschidere tot mai mare a bancilor de acordare a creditelor. În plus, acestea au lansat produse standard de creditare în lei tot mai avantajoase, comparabile ca nivel al ratei lunare cu cea generata de un credit prin programul Prima Casa, unele dintre acestea având inclusiv dobânda fixa în primii ani.

Masura BNR prin care rezervele minime obligatorii ale bancilor au fost reduse a suplimentat considerabil fondurile detinute de banci pentru acordarea de împrumuturi în 2014. În acelasi timp, tot mai multi reprezentanti ai pietei imobiliare si ai pietei creditelor transmit mesaje pozitive privind evolutia acestui domeniu, cel mai activ sustinator fiind însusi Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

3. Fondurile pentru Prima Casa, suplimentate

Anul 2014 a venit cu vesti bune si pentru acei cumparatori care nu îsi permit achitarea unui avans mai mare de 5% din valoarea locuintei. Fondurile pentru programul Prima Casa au fost suplimentate la început de an cu înca 1.200.000.000 lei, la care se adauga si sumele ramase neutilizate în 2013. În total, un plafon total de peste 2.000.000.000 lei, garantii suficiente, cel mai probabil, pentru urmatoarele 6 luni.

4. Preturile nu mai scad, piata locala se stabilizeaza

Criza care a dominat piata imobiliara în ultimii 5 ani pare sa nu îsi mai faca simtita prezenta atât de puternic în ultima perioada. Preturile locuintelor sunt acum cu aproape 50% mai mici decât în 2008, dar nu mai sunt semne de scadere, ajungându-se la un prag minim, iar deprecierile din ultimul an fiind mai degraba niste fluctuatii normale, decât de o tendinta descrescatoare.

5. Rata unui credit, mai mica decât chiria

Acest an pare a fi potrivit pentru achizitionarea unei locuinte inclusiv pentru cei care, pâna în prezent, au locuit cu chirie. În contextul scaderii costurilor pentru un credit, dar si a unei stagnarii a pietei închirierilor, rata unui credit pe 30 de ani pentru un apartament de doua camere în Bucuresti se poate învârti în jurul a 250 Euro/luna, pe când chiria pentru un apartament similar ajunge la aproximativ 300 Euro/luna.

6. Dispozitie sporita a clientilor pentru cumparare

Revenirea usoara, dar sigura a pietei este sustinuta si de alti factori: numarul de tranzactii imobiliare este în crestere de la an la an, iar cererea de locuinte reapare în piata. Începând cu 2009, cei interesati de achizitionarea unei locuinte au asteptat si sondat piata, iar acum, în baza economiilor din ultimii ani, sunt dispusi sa investeasca într-un apartament.

Resimtim din 2013 o piata în crestere si ne dorim sa venim în întâmpinarea clientilor. Numarul interactiunilor cu potentialii cumparatori, precum si cel al tranzactiilor a crescut în ultimul an cu 25%”, declara Alina Necula, Head of Marketing & Sales Adama.

7. Oportunitate de upgrade a vechii locuinte

Contextul existent la acest moment pe piata imobiliara pune, totodata, la dispozitia clientilor o paleta larga de tipuri de apartamente, compartimentari sau zone în care se afla imobilul. De aceea, aceasta perioada este una favorabila pentru cei care intentioneaza sa faca un upgrade de la vechea locuinta si sa se mute într-un apartament nou, dintr-un ansamblu rezidential, cu un numar similar sau mai mare de camere.

Evocasa-Optima-2

Despre Adama

Adama este un dezvoltator de top, activ în România, Moldova, Ucraina si Turcia.  Compania a construit pâna în prezent peste 1.650 de apartamente si câteva zeci de mii de metri patrati de spatii comerciale si birouri, în cadrul a numeroase proiecte finalizate:

- Bucuresti: Evocenter One, Evocasa Armonia, Edenia Titan, Evocasa Optima, Evocasa Selecta

- Ploiesti: Evocasa Orizont

- Bacau: Evocasa Completa

- Brasov: Evocasa Viva

- Iasi: Copou Bellevue

- Cluj

Numarul unitatilor vândute de catre Adama se ridica la peste 1.100.

Informatii oferite de Alexandra Manea
PR & Marketing Real Estate Specialist, Adama Group 

Vizualizari: 1.356
http://www.forstyll.ro/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>