08.03.2020 9:41

Proiecte de cercetare antiseismice, o preocupare constanta a companiei Tassullo

În Europa, peste 41.000.000 de oameni (8% din populatia totala a continentului) traiesc în zone cu risc seismic ridicat, iar alti 64.000.000 (13%) în zone cu risc seismic mediu.

Numai pierderile economice cauzate de cutremure depasesc 40.000.000.000 Euro în ultimul secol în Europa, iar acestea sunt în crestere în ultimele decade.

În numeroase cazuri,  cutremurele duc la distrugerea cladirilor aflate în patrimoniul cultural al umanitatii. Unul dintre evenimentele cele mai dramatice în acest sens s-a produs în 2003 la Bam (Iran), când o citadela veche de peste 2000 de ani – cel mai mare complex din lume construit din caramizi de lut – a fost distrus de un cutremur de 6,3 magnitudine.  Un alt eveniment cu consecinte dezastruoase s-a produs în 1997 în regiunea Umbria (Italia), când aproximativ 8.000 de valori de patrimoniu au fost distruse, împreuna cu Basilica Sfântul Francisc din Assisi si frescele lui Giotto din interior.

Compania Tassullo, implicata în restaurarea unor cladiri de patrimoniu cultural al umanitatii, precum Colloseum-ul din Roma sau colonadele din Piata San Pietro din Vatican, investeste în dezvoltarea de materiale si tehnici de constructie menite sa protejeze patrimoniul de efectele distrugatoare ale cutremurelor.

În acest sens, Tassullo este implicata ca partener în proiectul international NIKER – New Integrated Knowledge based approaches to the protection of cultural heritage from Earthquake-induced Risk. Proiectul are ca scop implementarea unor solutii de protejare a cladirilor de patrimoniu împotriva riscului reprezentat de cutremure, prin dezvoltarea de materiale, tehnologii si metode inovative.

NIKER este  coordonat de Universitatea din Padova si sustinut de universitati de marca, institutii si companii din Italia, Germania, Anglia, Spania, Portugalia, Cehia, Grecia, Maroc, Egipt sau Israel.

Proiectul porneste de la premisa ca protectia eficienta a cladirilor de patrimoniu cultural, garantata prin compatibilitate si intruziune minima, poate fi realizata doar prin metoda „minimei interventii”. Aceasta însemna ca potentialul materialelelor si componentelor existente va fi exploatat la maximum, iar interventiile sunt validate si optimizate în conditii specifice si adaptate la cerintele reale ale fiecarei cladiri în parte.

În timpul desfasurarii  proiectului, tipurile si materialele de constructie, tehnicile de evaluare si interventie vor fi corelate în scopul de a dezvolta noi metodologii integrate într-o abordare sistemica.  Materialele traditionale vor fi completate si îmbunatatite de procese industriale inovative (ex. nano-mortare sau micro-siliciu) si vor fi dezvoltate noi elemente (de disipare) de performanta ridicata.

DISWall, acronim pentru Developing Innovative Systems for reinforced masonry Walls, este un alt  proiect de cercetare în care este implicata compania Tassullo, proiect desfasurat între anii 2006 si 2008  cu un buget total  de 1.340.000 Euro, co-finantat de Comisia Europeana cu aproape 1 milion de euro. Proiectul DISWall include 12 parteneri, reprezentanti ai Universitatilor, companiilor si Asociatiilor Industriale din patru tari ale Uniunii Europene. Coordonatorul proiectului este Departamentul de Inginerie Structurala si Transport al Universitatii din Padova, Italia.

DISWall a avut ca scop dezvoltarea unor sisteme inovative pentru peretii de zidarie armata bazate pe conceptele de consolidare verticala si fixare a mortarului si betonului si integrarea acestora în blocuri care sa permita un mai bun transfer al tensiunii în cazul seismului. Deasemenea, au fost cercetate si dezvoltate betoane si mortare speciale si nu în ultimul rând tehnologii care sa duca la scaderea costurilor si cresterea productivitatii. Materialele produse au fost testate în laborator si folosite la construirea unor cladiri prototip.

În urma testelor de laborator, s-a observant ca zidaria astfel consolidata este mai omogena si previne aparitia crapaturilor în cazul cutremurelor.

Datorita cercetarilor din cadrul proiectului DISWall, compania Tassullo – ca partener al proiectului – a dezvoltat un nou tip de mortar, comercializat sub denumirea T300 DISWall. Acesta este un mortar gata preparat uscat care contine lianti hidraulici si agregate cu granulatie de pâna la 4 mm, fara substante organice, pentru a oferi mortarului o lucrabilitate optima si o aderenta la suport puternica atât la punerea în opera, cât si la maturizarea completa. T300 DISWall poate fi aplicat pe orice suprafata, dupa pregatirea adecvata si curatarea suportului. Este livrat în saci de 30 km.

Despre Tassullo

Tassullo este o companie multinationala care produce de peste 100 de ani materiale pentru toate sectoarele constructiilor moderne. Produsele companiei sunt apreciate de constructori si restauratori din toata lumea, calitatea acestora fiind certificata de folosirea în restaurarea unor obiective aflate în patrimoniul umanitatii: Arena din Verona, Piata San Pietro din Vatican, Colosseum-ul sau cladirea Universitatii Oxford din Marea Britanie. Printre referintele nationale se numara Aeroportul International Henri Coanda – Otopeni, National Arena sau Monumentul Aviatorilor din Bucuresti.

În cele doua centre proprii de cercetare, din Italia si România, specialistii companiei lucreaza împreuna cu profesori de arhitectura si inginerie de calibru international la  proiectarea si realizarea de solutii specifice pentru orice exigenta în domeniul constructiilor.

Mai multe informatii gasiti pe www.tassullo.com. 

Vizualizari: 1.330

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>