04.03.2020 11:47

Ne indreptam spre o noua bula imobiliara?

Romanii au prins din nou gustul cumparaturilor pe credit, dar trec de la imprumuturile mici de consum, spre cele mari, pentru locuinte. In ultimele luni, bancile au ajuns sa dea mai multe credite chiar decat in perioada de dinainte de criza. Aproape 1 miliard de lei pe luna iau romanii de la banci pentru a-si cumpara sau reface casele. Un ritm de crestere care ii bucura pe bancheri, dar care ii îngrijoreaza pe economisti. Ei spun ca ne-am putea indrepta spre o noua bula imobiliara.

 

La jumatatea anului, romanii aveau contractate cu 25 la suta mai multe imprumuturi decat in urma cu un an. Cererea de credite pentru locuinte a explodat, astfel ca in lunile martie si mai, bancherii au dat cate 900 de milioane de lei pentru imprumuturi imobiliare, cu peste 80 la suta mai mult fata de aceeasi perioada din 2008, ultimul an inainte de criza.
Radu Craciun, economist-sef al unei banci: „Cauzele sunt mai multe: sunt legate de scaderea dobanzilor, de faptul ca exista un sentiment pozitiv in piata, care are ca sursa cresterile salariale care au aparut in ultima perioada si este si rezultatul nevoii inca mari a populatiei de a cumpara case”.
Usurinta cu care romanii se indatoreaza nu este vazuta cu ochi buni de specialistii de la Banca Nationala. Economistii se tem ca am putea avea cresteri galopante ale preturilor la case, la fel ca inainte de 2008, in perioada de boom imobiliar.

housing-bubble-465x390

Sursa. 

Vizualizari: 1.334

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>