08.08.2020 21:08

Modalitati legale de a renunta la contractul de inchiriere

Metoda cea mai ideala de arenunta la un contract este desigur cea pe cale amiabila dar pentru situatiile in care nu se ajunge la o intelegere reciproca, Noul Cod Civil specifica urmatoarele modalitati majore de a intrerupe un contract de inchiriere.

 

  • Expirarea termenului:

Cel mai simplu ar fi sa astept pana la expirarea termenului atunci cand acordul a fost incheiat pe o perioada determinata, pentru a nu fi nevoie de instiintarea in prealabil. Daca dupa expirarea termenului de expirare, chiriasul continua sa locuiasca acolo fara vreo impotrivire a proprietarului se considera incheiata o noua locatiune in conditiile celei vechi.

  • Denuntarea contractului:

In cazul in care nu vrei sa astepti pana la expirarea contractului poti apela la denuntare acordului printr-o informare scrisa trimisa proprietarului. In cazul contractului pe o perioada nedeterminata trebuie sa respecti un anumit preaviz ce nu poate fi mai mic decat sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei. Cu alte cuvinte, daca platesti lunar trebuie sa anunti proprietarul inainte cu o saptamana.

Insa, in cazul contractelor incheiate pe o perioada determinata, trebuie sa informezi proprietarul cu cel puțin 60 de zile inainte de a te muta din casa.

  • Rezilierea contractului:

Drerptul de reziliere revine atat proprietarului cat si chiriasului insa doar in baza neexecutarii obligatiilor contractuale de catre cealalta parte. Dezavantajul este ca in lipsa unui consens intre cei doi se poate ajunge in instanta.

 

reziliere-contract-817x404_c

Sursa.

 

Vizualizari: 1.440

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>