04.03.2020 11:38

Livrarile de spatii de birouri se dubleaza in marile orase

Volumul livrarilor de spatii de birouri noi in Cluj, Timisoara, Iasi si Brasov va fi de doua ori mai ridicat in 2015 comparativ cu anul anterior, potrivit unei analize intocmite de consultantul DTZ Echinox.

La sfarsitul anului 2014, stocul modern de spatii de birouri in cele patru orase era de 493.000 mp, inregistrand o crestere de 10%. Livrarile de spatii noi au insumat 43.000 mp, 83% fiind finalizati în Cluj Napoca.

Pentru 2015, volumul total al spatiilor ce urmeaza sa fie livrate in principalele orase din tara este cu 50% mai ridicat si insumeaza 96.000 mp.

Cluj Napoca si Iasi vor fi cele mai active piete din punct de vedere al spatiilor noi livrate. La finalul anului, stocul total de spatii moderne de birouri va fi de aproximativ 590.000 mp.

Cererea in principalele orase a fost cu 200% mai ridicata fata de anul anterior. In total au fost tranzactionati aproximativ 55.000 mp de spatii de birouri moderne, acesta fiind cel mai mare volum tranzactional inregistrat pana acum.

Cluj Napoca a fost cel mai activ oras cu 63% din totalul inregistrat, urmat de Timisoara cu 22%, Iasi – 10% si Brasov cu 5%.

Activitatea totala de tranzactionare a fost impartita intre extinderi/ noi intrari – 43%, relocari – 20%, preinchirieri – 16%, renegocieri si reinnoiri de contract – 21%.

Mihaela Galatanu, Head of Research DTZ Echinox, precizeaza: “In comparatie cu anii anteriori, piata de birouri din principalele orase ale tarii a inregistrat in 2014 o activitate de tranzactionare mult mai diversificata. Acest fapt demonstreaza ca in aceste oraae exista chiriasi cu o prezenta indelungata, care cunosc conditiile pietei si care sunt deja la a doua sau a treia etapa de tranzactionare.”

Cererea pentru spatii de birouri din afara Capitalei a fost generata in special de companii din sectorul Tehnologiei si Telecomunicatiilor – 70% din totalul tranzactionat, urmate de companiile din sectorul Manufacturing si Industrial – 30%.

8-storied-building-project-virtutii-bucharest-romania

 

Sursa.

  

Vizualizari: 1.416

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>