03.29.2020 19:05

Incalzirea cu lemne

Incalzirea cu lemne este una din cele mai curate moduri de incalzire a locuintelor. In plus, incalzirea cu lemne este una din cele mai ieftine solutii de incalzire. Daca acest mod de incalzire este eficientizat, prin arederea combustibilului in centrale termice, daca se foloseste lemn din surse reciclabile si daca lemnul folosit pentru combustie provine din locuri de taiere, care sunt ulterior replantate, incalzirea cu lemne este un sistem practic, ieftin si, mai ales, ecologic.

Ce inseamna sa detii si sa utilizezi o sobe, semineu sau centrala pe lemne, adica sa folosesti incalzirea cu lemne? Pentru inceput, aceasta inseamnaƒ constientizarea problemelor de mediu, lemnele fiind o sursa regenerabila, ieftina si eficienta de incalzire. Incalzirea cu lemne inseamna fie utilizarea ca atare a lemnului, fie peleti ori alte produse rezutate din industrializarea lemnului.

Costul incalzirii pe lemne, mai ales daca folosesti o centrala termica pe lemne care valorifica cu randament maxim puterea calorica a diferitelor tipuri de lemn, este cea mai redusa. In medie 2,3 – 2,5 kilograme de lemn uscat are o putere calorica echivalentaƒ cu un litru de combustibil lichid rafinat sau un metru cub de gaze naturale. Prin urmare, toate cele trei combustibili asigura productia de energie termica similara , dar lemnul este mult mai ieftin, costurile fiind cu 50-60% mai mici dacat in cazul celorlalte doua tipuri de  combustibili.

Cantitatea de combustibil consumat depinde de multi factori – de la gradul de izolare a casei, temperatura de afara, suprafetele vitrate, inaltimea planseelor, pana la calitatea lemnelor folosite, dar pentru o luna de iarna o medie a consumului este undeva 3-5 mc de lemne, iar pentru o medie de 5 luni de folosire pe an, luand in calcul si lunile de toamna, consumul pentru o suprafata locuibila de 150 mp ajunge undeva la 10-12 mc, inclusiv apa calda.

Exista si solutia unor sobe moderne, care nu doar ca au o eficienta energetica foarte buna, dar sunt si deosebit de placute si se integreaza foarte bine in orice fel de decor. Aceste sisteme de incalzire cu lemne sunt si trebuie sa ramana prima alegere in zonele in care nu există retea de gaze naturale, si merita luate in calcul inclusiv in zonele urbane.

anniversary-symbol-wood-logs

Sursa. 

Vizualizari: 1.589

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>