09.19.2019 13:15

Imbunatatirea performantelor termice ale ferestrelor

Unul dintre cele mai sensibile locuri in cazul unei ferestre este legatura cu peretii adiacenti, pe tot conturul.


Imbunatatirea performantelor termice ale ferestrelor

Unul dintre cele mai sensibile locuri in cazul unei ferestre este legatura cu peretii adiacenti, pe tot conturul. Chiar si in cazul ferestrelor nou montate, legatura aceasta poate constitui o problema mai ales in cazul in care termosistemul nu este intors spre rama ferestrei iar umplerea golului dintre tamplarie si perete s-a facut cu spuma.

Vom incerca in cele prezentate mai jos sa oferim o varianta de imbunatatire a performantelor ferestrei.
Aceasta solutie se poate aplica pentru:
Ferestre din orice tip de material dar numai cu deschidere spre interior.
Ferestre fara rulouri exterioare integrate.
Ferestre cu rulouri exterioare aplicate.

Etape si explicatii

1. Pregatirea suportului

Hidroizolarea partii de jos a ferestrei pentru a evita acumularea de apa in partea de jos a ferestrei este bine ca acesta sa fie hidroizolata. Se poate utiliza o pelicula hidroizolanta pe baza de ciment, cu armatura din plasa de fibra de sticla. Grosimea acestei pelicule ar trebui sa ajunga la aproximativ 2 – 3 mm.

2. Montarea termoizolatiei

Se porneste cu lipirea straifurilor de polistiren de la partea de jos a ferestrei, continuand cu lateralele si la sfarsit partea de sub buiandrug. Ca adeziv se recomanda utilizarea unui adeziv de termosistem. Fixare suplimetara cu dibluri a polistirenului este recomandat sa fixati suplimentar cu dibluri cu floare lata (pentru termosistem) ceea ce ofera un plus de siguranta intregii lucrari.

Diblurile nu se utilizeaza si la partea de jos a ferestrei. Montarea glafului de exterior se recomanda utilizarea unui glaf subtire, usor si rigid. Prinderile glafului se vor face in functie de tipul acestuia si de recomandarile producatorului. In cazul ferestrelor din profile PVC este obligatoriu ca orificiile de scurgere a condensului (daca exista) sa fie deasupra glafului.

3. Finisarea la exterior

Se va incepe cu tencuirea partilor laterale si a partii superioare a ferestrei, cu masa de spaclu (tip termosistem), de maxim 1 cm grosime cu plasa de armare. Finisajul, in acest caz pentru a nu mari grosimea straturilor aplicate, este bine sa fie din vopsea rezistenta la apa (de fatada) , de culoare alba, pentru a permite si un aport mai mare de lumina naturala catre interior. Se recomanda etansarea cu silicon a rosturilor de imbinare intre tamplarie si tencuiala si intre glaful de exterior si tamplaria ferestrei.

4. Finisare la interior

In cazul utilizarii placilor de gips-carton pentru finisarea interiorului, trebuie doar sa siliconati imbinarea dintre placa de gips-carton si profilul ferestrei.

In cazul utilizarii unui finisaj pe baza de tencuiala umeda, in functie de distanta de la tencuiala pana la rama ferestrei, se recomanda:
- daca distanta intre tencuiala si rama ferestrei este sub 1 cm se poate proceda la siliconarea cu silicon transparent a rostului respectiv.
- daca distanta respectiva este mai mare de 2 – 3 cm, se poate utiliza o bagheta de lemn, care se va lipi cu silicon pe toata lungimea sa, pe tencuiala sau pe rama ferestrei. Grosimea baghetei nu trebuie sa depaseasca 5 mm si trebuie verificat sa nu impiedice deschiderea ferestrei.

Mai multe informatii si imagini pe site-ul spatiulconstruit.ro

 

Vizualizari: 1.813

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>