03.29.2020 0:45

Dezvoltatorii construiesc locuinte mai mici comparativ cu cele din anii ‘‘80

Dezvoltatorii au redus suprafata medie a apartamentelor cu doua camere pe care le construiesc pana la 49-50 de metri patrati, acestea fiind cu 5% mai mici decat apartamentele confort 1 construite in anii 1980, pentru a obtine un pret de vanzare cat mai atractiv, arata o analiza realizata de o companie imobiliara.
Potrivit companiei RealTime, cea mai mare pondere a locuintelor dintr-un proiect rezidential nou o ocupa apartamentele cu doua camere, astfel ca aproape 60% din noile ansambluri au in structura acest tip de locuinte. In Bucuresti, ponderea este mai mare, ajungând la 63%.
‘Motivele reale pentru decizia de a construi mai multe apartamente de doua camere este una strict legata de aspectul financiar. Limitarea pe care o impune cota de TVA de 5% la un pret maxim de 380.000 lei si puterea de cumparare scazuta in anii de criza de dupa 2008 au impus pietei sa gaseasca solutii low-cost pentru dezmortirea procesului de vanzare a locuintelor deja construite si a celor ce urmeaza sa fie construite’, a declarat Cristina Rosca, managing partner RealTime.
Acest proces a dus la situatia in care preturile apartamentelor de doua camere nou construite sa fie mai mici decat ale apartamentele construite inainte de 1989 in zone similare. Mai mult, accentul pe calitate si amplasament a fost inlocuit de solutii ingenioase pentru a construi cat mai ieftin, dar si mai departe de mijloacele de transport, parcuri, scoli si gradinite, uneori chiar si de oras.

Potrivit analizei, dezvoltatorii trec de la o extrema la alta cand vine vorba de suprafata apartamentelor construite pe piata locala. ‘Inainte de criza acestia construiau locuinte foarte mari mizand pe dorinta romanilor de a locui într-un spatiu mai larg decat erau obisnuiti de regimul comunist, dar si pe apetitul bancilor de a finanta achizitii de locuinte’, potrivit analizei RealTime.
Cei mai multi cumparatori de apartamente de doua camere in blocuri noi sunt tineri, fara copii, cu venituri medii de 3.000-6.000 de lei pe familie si care acceseaza programul ‘Prima Casa’.
Pentru cei cu varsta de peste 30 de ani, apartamentul de doua camere este de tranzit. Nevoia reala pentru urmatorii ani va fi pentru apartamente cu numar de camere mai mare, pentru familii tinere, cu mai mult de doi membri. Nevoia de confort se traduce si prin intimitate, prin nevoia membrilor de a locui in camera proprie de la o anumita varsta.
‘Marirea cotei maxime a pretului pentru TVA 5% la 450.000 lei va incuraja constructia de locuinte cu trei camere in urmatorii ani. Ne asteptam ca ponderea acestora in noile proiecte rezidentiale de masa sa depaseasca 50% din numarul total de unitati construite, astfel reusind sa tinda spre un echilibru intre structura cererii si structura ofertei rezidentiale; din analizele noastre, solicitarile pentru apartamente cu 3 si 4 camere depasesc 50% din totalul cererii. Insa multi fac un compromis, alegand un apartament cu doua camere, urmand ca intr-un orizont mediu de timp sa schimbe apartamentul de doua camere cu o locuinta cu mai mult de trei camere’, a adaugat Cristina Rosca.

rate_la_dezvoltator

Sursa. 

Vizualizari: 1.504
http://www.forstyll.ro/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>