05.31.2020 17:14

Cum se face plantarea arborilor?

Operatia de plantare reprezinta pentru pomul tanar o expunere serioasa la numerosi factori de stres.

Cum se face plantarea arborilor?

Operatia de plantare reprezinta pentru pomul tanar o expunere serioasa la numerosi factori de stres.

Cel mai important factor este legat de afectarea sistemului reticular la scoaterea pomului din solul pepinierei pentru a fi replantat in alta parte. Numerosi perisori absorbanti ai radacinii se pot rupe chiar daca se lucreaza cu mare atentie. Se pot rupe si ramificatii principale ale radacinii mai ales in cazul radacinilor pivotante. In afara de aceasta, plantarea la locul definitiv implica schimbari de microclimat, de compozitie chimica a solului. Daca pe langa acesti factori intervine si o lipsa de umiditate a solului atunci procesul de prindere poate fi serios afectat.

O primavara secetoasa poate pune probleme nevoii de apa a puietilor care urmeaza sa intre rapid in vegetatie. De aceea este necesara irigarea pomilor proaspat plantati.

Plantarea

Inainte de inceperea plantarii pomilor, in viitoarea livada vor fi asigurate urmatoarele materiale auxiliare: ingrasamant natural, apa si pamant galben.

In gropile sapate in vederea plantarii se va pregati o mocirla formata din ingrasamant natural, apa si pamant galben; se amesteca continuu pana cand se obtine o pasta de o consistenta medie. In aceasta pasta se vor cufunda complet radacinile pomilor fasonati.

Fasonarea pomilor se executa cu o foarfeca de pomi bine ascutita. Se aplica atat radacinilor cat si ramificatiilor trunchiului, daca ele exista. Se elimina, prin taiere, doar radacinile uscate, rupte sau ranite. Daca in momentul plantarii pomul tanar se prezinta ca o varga neramificata aceasta se va reteza, deasupra unui mugure, la o inaltime de 1-1,25 m. Aceasta este inaltimea de proiectare a trunchiului – in functie de optiuni, dimensiunea indicata poate fi mai mare sau mai mica.

Daca pomul are deja cateva ramificatii laterale atunci se va aplica taierea reductiva care are in principal doua scopuri: reducerea masei vegetale care va trebui hranita in viitoarea perioada de vegetatie de catre o radacina slabita prin operatia de dezgropare si, in al doilea rand, inceperea taierilor pentru formarea coroanei pomului. Prima ramificatie care se va inderparta de la inel este lastarul concurent, in cazul in care acesta nu a fost indepartat in pepiniera. Lastarul concurent este prima ramificatie crescuta imediat sub cresterea anuala a varfului. In situatia in care lastarul concurent are o crestere mai convenabila decat varful, va fi oprit acesta si se va elimina varful.

Cum trebuie sa arate un pom bun pentru plantare?

- materialul destinat plantarii trebuie sa aiba varsta de 1-2 ani;
- pomul trebuie sa aiba radacini principale de peste 20-25 cm, sau un smoc de radacini subtiri in cazul pomilor altoiti pe portaltoi vegetativ (caz in care nu mai conteaza lungimea radacinilor);
- tulpina si radacinile trebuie sa nu fie ofilite, sa nu aiba rani mari;
- inaltimea pomilor sa fie de cca. 1m;
- in conditiile in care se pot procura pomi de 2-3 ani, cu coroana formata, aceasta trebuie mult redusa dupa plantare, pentru a se realiza un echilibru cu dimensiunea radacinii, deja redusa cu ocazia iesirii din pepiniera.

Eco Garden Ing. Mircea Craciun
tel.: 004 0364 108 571
Fax: 004 0364 819 689
e-mail:
marketing@transilvaniagarden.ro
www.transilvaniagarden.ro

 

Vizualizari: 1.453

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>