03.29.2020 19:08

Cum alegi usa de exterior

Cand vine vorba despre usi de exterior pentru casa, lucrurile se complica foarte mult. Pe langa factorii luati in calcul la usa pentru apartament, pret, finisaje, izolatie fonica si rezistenta la efractie, aici intervin particularitati legate de integrarea usii de intrare in ansamblul architectonic al casei. De parca nu ar fi suficient asta,trebuie sa ne asiguram ca finisajul va rezista la intemperii si raze UV, ca integrarea de zone vitrate in usa, supralumini sau luminatoare laterale nu vor reduce rezistenta la efractie a ansamblului luat ca intreg.

Un alt aspect foarte important este legat de coeficientul de izolare termica al usii, avand in vedere diferentele foarte mari de temperatura pe timpul iernii intre frigul din exterior si o ambianta placuta in interior, diferente care pot ajunge frecvent la 30-40° Celsius. Aceasta determina aparitia condensului pe foaia de usa, condens care va duce la uzura feroneriei si care poate cauza aparitia ruginii in partea de jos a usii sau in prag ceea ce atrage cheltuieli mari de reparatie sau inlocuire a accesoriilor sau a usii in intregul ei si de asemenea, in acest caz, de refacere a fatadei sau a spaletilor de zidarie la interior.

Luand in calcul toate aceste aspecte, usa de intrare in casa nu este produsul la care sa ne zgarcim, cand vine vremea sa alegem ceva durabil pentru casa pe care am ales sa o construim cu sacrificiile inerente. O usa de exterior bine aleasa ne poate aduce o economie importanta la consumul de energie.Inutil sa investim o gramada de bani in ferestre de calitate cu ”n” camere daca alegem pentru intrare o usa metalica din hypermarket care va face ca in zona de intrare iarna sa fie ca in pestera iar o gramada de energie platita sa fie practic aruncata afara datorita inexistentei izolarii sau a izolarii deficitare.

  • Izolarea termica a usii cu un coeficient de transfer termic(W/m²K) cat mai scazut preferabil in jurul valorii de 1-1,5. Pentru aceasta ar fi indicat sa alegem o usa care sa aiba in interior un material izolant ca: vata bazaltica, lemn, PVC, aluminiu, polistiren sau o combinatie de doua sau chiar mai multe materiale astfel incat “sandwich-ul” creat sa aiba cat mai bune proprietati izolante si sa elimine neajunsurile fiecarui material luat separat.
  •  Finisajul exterior care trebuie sa fie rezistent la raze ultraviolete,la intemperii,la diferente mari de temperatura intre diferite anotimpuri,sa reziste cat mai bine la urina animalelor,la socuri mecanice sau zgarieturi. Pentru aceasta vopsirea suprafetei exterioare trebuie sa fie acoperita de lacuri de protectie foarte bune,lemnul sau panelul de MDF rezistent la umezeala,sa fie de asemenea tratat cu lacuri si rasini care sa-i ofere o mare durabilitate in timp. Aici,mai ales in cazul suprafetelor metalice, pot fi folosite si diverse folii rezistente UV,care imita furnirul de lemn, in genul celor produse de Renolit, liderul mondial pe acest segment. De asemenea aici intervine si calitatea finisajului feroneriei(inox sau diverse suprafete tratate special pentru folosinta indelungata la exterior).
  •   Rezistenta la efractie in diverse clase dedicate alegerii usii de intrare pentru apartament. Daca in cazul usii de intrare pentru apartament de bloc, problema vitrarii e practic inexistenta,nefiind folosita pe scara larga in Romania, in cazul vitrarii usii pentru casa apar diverse probleme legate de rezistenta la efractie a usii si a coeficientului de izolare termica. Astfel o usa antiefractie care are o zona vitrata va trebui sa compenseze slabirea rezistentei proprii in zona vitrajului,printr-o ranforsare suplimentara.De asemenea pentru protejarea la efractie a zonei cu geam, vor trebui folosite diverse sticle securizate, blindate sau care au folii antiefractie, cu rol de a reduce la minim posibilitatea spargerii. Ansamblul format din usa si geam(sub forma de decupaj in usa,supralumina sau luminator lateral) e necesar sa ajunga la nivelul minim de siguranta pe care l-ar avea usa in cazul in care nu ar exista suprafete vitrate.Izolarea termica a ansamblului poate avea de suferit in cazul neluarii in calcul a comportamentului termic diferit ale celor doua materiale!
  •   Designul usii in concordanta cu arhitectura casei,eventual cu paneluri din lemn in cazul caselor cu arhitectura clasica sau cu inserare de materiale moderne (sticla,inox,aluminiu) in cazul arhitecturii moderne, minimaliste.
  •   Izolarea fonica care va fi ridicata in cazul in care se folosesc materialele care duc la o buna izolare termica,aspect aratat pe larg la punctul 1.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

traditional-front-doors

Sursa. 

Vizualizari: 9.403

Comentarii (1):

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>