09.27.2020 19:32

Cum alegem un credit

Cand cauta un imprumut pentru achizitia unei locuinte, romanii aleg un creditor cu costuri scazute sau care are in acel moment in derulare o oferta promotionala, potrivit unui studiu.


Cum aleg romanii bancile cand iau un credit pentru casa

Cand cauta un imprumut pentru achizitia unei locuinte, romanii aleg un creditor cu costuri scazute sau care are in acel moment in derulare o oferta promotionala, potrivit unui studiu.

Romanii care au nevoie de un imprumut pentru a-si cumpara o locuinta spun ca principalul criteriu in functie de care isi aleg banca finantatoare este costul, potrivit studiului “Intentiile cumparatorului de locuinta”, realizat de BCR, impreuna cu agentia de consultanta imobiliara Coldwell Banker.

in al doilea rand, romanii sunt atrasi de ofertele promotionale, dar si de cat de operativa este banca. in schimb, prestigiul bancii, recomandarile primite de la cunostinte sau clasificarile facute de publicatiile de specialitate sunt mult mai putin importante pentru viitorii debitori.

Peste 45% dintre cei care vor sa cumpere o locuinta spun ca vor apela la un credit “Prima Casa”, aproape 36% vor sa acceseze un alt tip de credit imobiliar, iar peste 20% sustin ca nu au nevoie de imprumut si pot face achizitia din surse proprii.

Un avans mic ar impulsiona creditarea

Atunci cand aleg imprumutul, romanii se uita cu precadere la cost si la avans. Potrivit studiului, peste 47% dintre romanii care sunt in cautarea unui credit pentru locuinta sunt dispusi sa achite un avans cuprins intre 5% si 10% din valoarea imobilului, in timp ce aproximativ 26% sustin ca nu pot prezenta un avans mai mare de 5%. Doar 5% considera ca ar putea veni cu un avans mai mare de 25%.

in presa au aparut recent zvonuri ca BNR ar fi elaborat un proiect prin care urmareste restrictionarea creditelor in valuta prin fixarea unui avans mai mare pentru aceste imprumuturi.

stefan Coroianu, director executiv al diviziei de management al produselor din cadrul BCR, a spus ca “orice masura de aceasta factura ar limita creditarea, chiar daca aceasta va fi luata in viitor, cand este de presupus ca veniturile persoanelor vor creste si acestia si-ar putea permite un avans mai ridicat”.

Scaderea avansului si pentru alte tipuri de credite imobiliare, in afara celor din programul “Prima Casa”, unde aportul propriu al debitorilor este de doar 5%, ar fi principalul motor de crestere a creditarii, spune Coroianu.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 469 de persoane din orase precum Bucuresti, Cluj- Napoca, Iasi, Sibiu, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi.

BCR a lansat recent creditarea prin “Prima Casa 4″, dobanda creditelor in euro fiind egala cu indicele Euribor plus o marja de 3,75% pentru clientii BCR si de 3,95% pentru clientii fara istoric BCR.

Millennium Bank, CEC Bank, Alpha Bank si Bancpost ofera la randul lor credite Prima Casa, cu dobanzi egale cu Euribor plus 4%.
Exista insa oferte care concureaza la cost creditele “Prima Casa”, cu dobanzi anuale intre 4,18 % (BRD) si 5,95% (Raiffeisen).

sursa: Edil

 

Vizualizari: 1.163
http://www.forstyll.ro/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>