08.08.2020 21:12

Chirie sau rata la banca?

Ce facem: cumparam o locuinta sau mai stam cu chirie?

Simpla comparare a chiriei cu rata bancara poate fi de multe ori inselatoare cand suntem pusi in fata deciziei de a cumpara o locuinta. In schimb, achizitia privita prin ochii unui investitor ofera o perspectiva mai clara asupra optiunii spre care e mai bine sa ne indreptam.

Multi chiriasi au inceput sa vada scaderea continua a preturilor la apartamente ca pe o sansa de a deveni proprietari. De asemenea, dobanzile tot mai scazute la creditele ipotecare stimuleaza si ele apetitul de cumparare. Majoritatea romanilor considera rentabila achizitia unei locuinte cand rata la credit este mai mica decat chiria lunara. Numai ca ei compara chiria cu rata la un credit pe 30 de ani. Privit astfel, ar rezulta ca in 90% din cazuri achizitia e preferabila chiriei, potrivit unei analize realizate de Capital pe 14 orase mari din tara, concentrate asupra garsonierelor si apartamentelor cu doua camere situate in blocuri vechi din zone semicentrale.

Aceasta abordare este gresita. Chiar daca vrem sa cumparam o locuinta pentru uzul propriu, achizitia trebuie privita ca o investitie. Inseamna ca proprietatea trebuie sa se amortizeze din chiria practicata pe piata in maximum 15 ani pentru ca afacerea sa fie rentabila, conform specialistilor. Prin urmare, decizia de cumparare nu trebuie sa rezulte din compararea chiriei cu rata la credit, ci trebuie privita ca pe o economisire a unei chirii ce ar amortiza integral imobilul vizat in maximum 15 ani.

In cele mai mari sase orase din Romania – Bucuresti, Constanta, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov si Iasi -, toate centre universitare, rata la un credit pe 30 de ani pentru un apartament cu doua camere e inferioara chiriei lunare, justificand aparent achizitia. Totusi, abordand problema investitional, in niciunul dintre aceste orase nu renteaza cumpararea, pentru ca amortizarea din chirie se realizeaza in mai mult de 15 ani. Potrivit calculelor Capital, pe medie, doar in cinci orase renteaza achizitia unui apartament cu doua camere, respectiv in Ploiesti, Oradea, Pitesti, Galati si Baia Mare. In cazul garsonierelor, in toate orasele analizate, cu exceptia Bucurestiului si Sucevei, ar fi de preferat achizitia. Baia Mare, Arad si Pitesti ofera cele mai bune randamente, achizitia amortizandu-se din chirie in 11-12 ani.

sursa: Edil Cluj-Napoca 

Vizualizari: 1.602

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>