08.07.2020 21:34

Certificatul energetic obligatoriu

Din 20 iulie 2013 certificatul energetic e obligatoriu si la inchiriere

Certificatul energetic va trebui prezentat obligatoriu atat la vanzarea, cat si la inchiriere unui imobil incepand cu 20 iulie 2013, potrivit modificarilor aduse legii care reglementeaza performanta energetica a cladirilor.

“Proprietarii si potentialii clienti trebuie sa isi puna pe agenda data de 20 iulie 2013, ca data de intrare in vigoare a legii aparute in Monitorul Oficial nr. 283 din 20 mai 2013, de cand fiecare proprietar va fi obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificatul energetic, altfel contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere fiind supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului civil. Art. 13″,a declarat Alexandru Petrescu, managing partner al ESOP Consulting, parte a grupului Cofrac International. Eficienta energetica a inceput sa fie un punct important adus in discutie de catre potentialii chiriasi si cumparatori de spatii de birouri, in contextul atentiei speciale acordate in ultimii trei ani cheltuielilor de mentenanta ale cladirii si optimizarii acestora. De la inceputul anului si pana in prezent circa 20% din clientii Esop au ales cladiri de birouri eficiente energetic, sustine Petrescu.

Daca proprietarii cladirilor de birouri obtin aceste certificate la constructia imobilelor, prezentarea acestora ne constituind o problema, nu acelasi lucru se intampla si cu proprietarii de apartamente vechi, care sunt nevoiti sa plateasca un auditor energetic pentru a obtine un asemenea act. La vanzarea unui apartament prin credit, certificatul energetic este unul dintre documentele necesare intocmirii dosarului de creditare, insa in cazul inchirierii, costul suplimentar al acestui act ar putea avea doua efecte in piata: fie sa creasca nivelul chiriilor, fie sa sporeasca piata neagra.

sursa: Edil 

Vizualizari: 1.353

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>