03.29.2020 18:40

Cele mai multe centrale instalate

Stiti care este topul oraselor cu cele mai multe centrale termice instalate din Romania?

Tot mai multi români opteaza pentru un sistem individual de încalzire, iar numarul judetelor unde se va renunta complet la sistemul centralizat este în continua crestere

Brasov, Cluj si Iasi sunt primele în topul judetelor cu debransari masive de la sistemul centralizat de încalzire în ultimii 10 ani, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo România.

Ultimii 10 ani au adus debransari importante de la sistemul centralizat, în favoarea sistemelor individuale de încalzire. Astfel, daca, în 2002 (conform datelor recensamântului), 2.500.000 de locuinte foloseau ca sursa de apa calda si caldura CET-urile, în acest moment doar aproximativ 1.390.000 de locuinte mai sunt bransate în întreaga tara. Tot mai multi români au optat pentru sisteme individuale preferând autonomia totala si confotul oferit de acestea, dar mai ales costurile mai mici. Astfel, parcul de centrale termice pe gaz instalate a crescut de la an la an, ajungând în acest moment, conform estimarilor interne, la peste 1.500.000 de unitati în functiune, dintre care 1.100.000 fiind în locuinte ce au renuntat la sistemul centralizat”, a declarat Catalin Draguleanu, Country Sales and Operation Manager Ariston Thermo România.

Potrivit analizei Ariston Thermo România, în ultimii 10 ani, cele mai multe debransari au fost realizate în judetul Brasov, unde peste 78.000 de familii au renuntat la sistemul centralizat de încalzire. Pe locul al II-lea se afla judetul Cluj, cu peste 68.000 de debransari din 2002 si pâna în prezent, urmat de Iasi cu peste 66.600 de debransari si Bacau cu peste 55.500 de debransari.

În Bucuresti s-au deconectat de la RADET peste 54.700 de locuitori, iar în Hunedoara peste 51.100. Si în Arges peste 47.300 de locuitori au ales debransarea, în timp ce în Neamt pentru aceasta solutie au optat mai mult de 46.200 de persoane. La aceasta lista se adauga si judetele:

- Braila peste 42.500 de debransari

- Timis peste 36.800 de debransari

- Sibiu peste 33.600 de debransari

- Gorj peste 30.500 de debransari

Cresterea continua a pretului la energia termica, problemele CET-urilor din întreaga tara si anularea subventiilor acordate de Guvern sistemului centralizat de încalzire au fost principalele cauze pentru care tot mai multi români au optat pentru instalarea unui sistem propriu de încalzire. În acest caz, centrala termica de apartament a fost si ramâne principala alternativa”, a mai spus Catalin Draguleanu.

Ariston-01

Din totalul apartamentelor ramase bransate în prezent la sistemul centralizat, peste 30% se regasesc în Bucuresti, unde migrarea catre un sistem individual de încalzire a fost de 9%, raportat la numarul de locuinte conectate în 2002.

Desi este orasul cu cele mai mari venituri pe cap de locuitor, de-a lungul timpului în Bucuresti s-a acordat subventia cea mai mare. Cu toate acestea, în ultima perioada, a fost anuntata cresterea cu peste 30% a pretului Gcal pentru agentii economici, în contextul unei posibile fuziuni RADET – ELCEN ce ar presupune mentinerea acestui cost”, a mai spus Catalin Draguleanu.

Dincolo de zonele unde s-au raportat debransari masive, în ultimul deceniu locuitorii a cinci judete au optat exclusiv pentru sisteme individuale de încalzire, iar alte sase vor fi în aceeasi situatie în urmatoarea perioada. Practic, în judetele Alba, Ialomita, Satu Mare si Bistrita Nasaud nu mai exista de mai multi ani sistem centralizat.

Ariston-02

De ce aleg românii centralele termice

Odata cu debransarea de la sistemul centralizat de încalzire, majoritatea familiilor au ales instalarea unei centrale termice de apartament pentru a-si asigura confortul termic necesar. Principalul motiv care sta la baza alegerii acestei solutii este dorinta de scadere a costurilor.

La nivel national, costul de productie mediu al unei Gcal în sistem centralizat, calculat la nivelul lunii octombrie 2013, este de 343 lei/Gcal, în timp ce o centrala termica are un cost de cca. 145 lei/Gcal. În acelasi timp, pretul mediu al Gcal platit de populatie este de 235 lei/Gcal, însa diferenta între acesta si cel de productie mentionat anterior este, în general, sustinuta din bugetele autoritatilor locale.

În acest fel, în functie de disponibilitatea acestora, situatia difera de la oras la oras. La nivel national regasim discrepante majore de la oras la oras. De exemplu:

- populatia din Constanta plateste 358,54 lei/Gcal

- populatia din Bucuresti plateste 169,88 lei/Gcal

- populatia din Cluj-Napocaplateste 165 lei/Gcal

Acest fenomen, dar si faptul ca au existat cresteri ale pretului încalzirii în sistem centralizat, au determinat în ultimii 10 ani un numar de aproximativ 1.100.000 de familii sa opteze pentru un sistem alternativ.

Investitia medie într-o instalatie cu centrala termica este cuprinsa între 4.500 – 7.000 lei, diferind în functie de numarul de camere si nivelul de dotare al acesteia (radiatoare, teava, accesorii, montaj). Românii iau aceasta decizie pentru a avea o autonomie totala asupra temperaturii din casa, consumului si implicit o gestionare proprie a costurilor lunare”, a afirmat Draguleanu.

Potrivit afirmatiilor sale, o economie reala la factura de gaz poate fi realizata prin instalarea unei centrale termice în condensare care are un randament de pâna la 108% oferind o reducere a consumului de gaz de pâna la 35%. Acest tip de centrala reprezinta o inovatie tehnologica aplicata generatoarelor de caldura, fiind mult mai performanta comparativ cu un model de centrala conventionala.

Sistemul de operare al acestui tip de sistem este foarte simplu: în urma arderii combustibilului rezulta un amestec de gaze arse si vapori de apa. Cantitatea de caldura ce ia nastere la ardere include atât puterea gazului cât si puterea rezultata prin condensarea vaporilor de apa. Astfel, datorita schimbatorului de caldura din otel-inox cu modul premix, se obtine un randament superior si o reducere substantiala a emisiilor de carbon si noxe.

Premium-Evo

Despre Ariston Thermo România

Ariston Thermo România este filiala locala a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre cei mai importanti jucatori internationali în productia si furnizarea unei game complete de echipamente si servicii destinate încalzirii si producerii de apa calda menajera.

Portofoliul de produse Ariston Thermo Romania este compus din centrale termice murale si de pardoseala, conventionale si în condensare sub brandurile Ariston, Chaffoteaux si Rendamax, boilere electrice si indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer conditionat, pompe de caldura si panouri solare.

Ariston Thermo Group a înregistrat în 2012 vânzari totale de 1,32  miliarde de euro, în crestere cu 5% fata de 2011. Compania detine 19 unitati proprii de productie în 10 tari si 15 centre de cercetare în 8 tari, având în total 6.800 de angajati în cele 46 de filiale aflate în 30 de tari. Compania asigura, de asemenea, o distributie ce acopera peste 150 de state din întreaga lume. 

Vizualizari: 1.427

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>