03.29.2020 0:07

Ce fel de case vor romanii

Comportamentul cumparatorilor de locuinte se afla intr-o adevarata perioada de tranzitie, pornind de la o schimbare profunda a valorilor personale.

Dupa declansarea crizei economice si lansarea programului Prima Casa, in iunie 2009, apartamentele vechi au fost, pentru multa vreme, preferatele potentialilor cumparatori de pe piata rezidentiala, atat datorita preturilor mai accesibile, cat si amplasamentului mai favorabil comparativ cu oferta (nu foarte numeroasa pe atunci) de locuinte noi. Ultimii ani au adus insa o revigorare vizibila a constructiilor de profil – cel putin in marile orase si mai ales in Capitala –, noua generatie de ansambluri de locuinte fiind mult mai bine adaptata la cerintele si nevoile clientilor fata de cele incepute in asa-numita „perioada de boom”.

Asa se face ca, astazi, unitatile locative dezvoltate in ultimii ani pun o concurenta serioasa apartamentelor din blocurile vechi. „Un aspect interesant al pietei este orientarea cererii potentiale spre apartamentele construite recent, in detrimentul celor vechi”, se arata intr-un raport de piata realizat recent de compania de evaluare Darian. Interesant este ca aceasta tendinta este pe deplin sustinuta de evolutia preturilor la cele doua tipuri de locuinte. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, in prima jumatate din 2015 diferenta dintre un apartament nou si unul vechi s-a redus considerabil in Capitala, in conditiile in care cel dintai segment a consemnat o depreciere de 7,2% (de la 1.145 la 1.063 de euro pe metru pătrat), iar cel de-al doilea a înregistrat un avans de 2,1% (de la 1.011 la 1.032 de euro pe metru pstrat).

Un alt aspect important ce influenteaza deciziile de achizitie pe piata rezidentiala tine de calitatea constructiei. „Respondentii declara ca este foarte importanta, dar nu stiu, insa, cum sa o defineasca, nu stiu sa evalueze ce este calitativ si ce nu. Ne confruntam, inca, cu o lipsa de educare a pietei in ceea ce priveste calitatea constructiilor. Ceea ce ne bucura este faptul ca o parte dintre clienti incearca sa vina la vizionare cu un inginer, un arhitect sau un profesionist din constructii, pentru a obtine o parere avizata”, explica Silviu Grigorescu, director general al Hanner Romania.

01

Sursa. 

Vizualizari: 1.360

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>