03.29.2020 18:30

Ce alternative exista la izolarea cu polistiren

Termoizolatia cu polistiren este foarte convenabila ca pret, ceea ce a dus la o utilizare masiva in ultima perioada. Chiar daca acest sistem face fata, pe piata mai exista solutii alternative care pot face diferenta in timp: placi minerale termoizolatoare, spuma poliuretanica rigida, vata minerala bazaltica si noile tipuri de caramida ce nu necesita termoizolare.

cavity-walls-insulation-1024x700

Placile minerale

Acestea sunt produse minerale si rigide, care permit transferul de vapori si care pot fi folosite atat la termoizolarea exterioara, cat si la cea interioara. Rigiditatea placilor minerale permite utilizarea in diverse aplicatii, inclusiv placarea planseelor, a podelelor si evident a peretilor. Tot pentru ca este un material rigid, dupa ce s-a aplicat la interior pe un perete, proprietarul poate sa ancoreze elemente de decor sau chiar obiecte cu greutate mare.

Spuma rigida

Coeficientul termic asigurat de 5 cm de spuma poliuretanica rigida echivaleaza cu o placa de 8-10 cm de polistiren. Spuma poate fi aplicata pe majoritatea tipurilor de constructii uscate: beton, BCA, caramida, piatra, tencuiala, lemn, OSB, gips-carton sau metal si formeaza o anvelopa continua care separa mediul interior de cel exterior, fara punti termice. Acest sistem este recomandat in special cladirilor cu forme arhitecturale complexe, care nu permit izolarea cu un produs de tip panou.

Dezavantajele acestui sistem sunt costurile cu aproximativ 20% mai mari in comparatie cu sistemele clasice, precum si numarul redus de constructori care dispun de echipamentele necesare pulverizarii spumei. La nivel national sunt circa 40 de aplicatori de spuma, ceea ce limiteaza accesul la aceasta solutie.

Vata minerala

Un perete de grosime standard de 25 cm, din BCA, izolat cu un strat de vata minerala bazaltica de grosime 10 cm, formeaza un termosistem cu un coeficient de transfer termic de 0,267 W/mpK.

Costul izolarii unei suprafete de 100 mp cu un termosistem pe baza de vata minerala este cuprins intre 1.300 si 1.600 de euro, adica cu pana la 700 de euro mai scump decat sistemele care utilizeaza polistirenul. Diferenta de pret este data de rezistenta vatei minerale bazaltice pe toata durata de functionare a cladirii izolate, de incombustibilitate, de permeabilitatea la vapori si de performantele de izolare acustica.

Caramida fara termosistem

In lupta pentru crearea unor produse cat mai eficiente energetic, nici producatorii de caramida nu au stat pe loc. Eliminand costul aferent termoizolatiei si pe cel cu manopera acesteia, pretul pe metru patrat de constructie este cu 20% mai mic la utilizarea noului tip de caramida.

Totusi, rezistenta la transfer termic a unui zid realizat din caramizile ce nu necesita termosistem este mai mica cu aproximativ 35% fata de cea a unui zid din BCA termoizolat cu un sistem clasic de 10 cm. Totusi, fata de normativele actuale de proiectare, care recomanda pentru pereti exteriori un coeficient de transfer termic de maximum 0,55 W/mpK, aceste caramizi sunt cu circa 40% mai eficiente.

Sursa. 

Vizualizari: 3.144

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>