09.27.2020 20:17

Caramida vs. BCA

Cand vine vorba de constructii, putem alege dintre mai multe tipuri de materiale de constructii. Dintre acestea, putem aminti caramida si BCA-ul, si avantajele si dezavantajele acestora. Intrebarea ar fi : ce alegem? Care dintre aceste doua materiale de constructii este mai bun, mai potrivit?

BCA-ul ( Betonul Celular Autoclavizat) nu mai are nevoie de alte materiale suplimentare, deoarece poate asigura singur termoizolatia necesara. Este un material masiv, si este usor de pus in opera, avand un consum redus de manopera. Totodata este un material ecologic, care nu polueaza mediul inconjurator; are caracteristici fono-absorbante, astfel asigura o izolatie fonica mult mai buna  fata de alte materiale de constructii. Cladirile construite din BCA asigura un climat placut, vara sunt racoroase, iarna sunt calduroase.

Un dezavantaj ar fi ca structura de rezistenta a casei nu poate avea ca si suport o zidarie din BCA ci centuri din beton; iar BCA-ul are rolul doar de a umple golurile dintre acestea.

In ceea ce priveste caramida, care este realizata din argila arsa, in prezent exista o mare varietate de blocuri ceramice. Acestea pot fi clasificate in urmatorul fel : caramizi pline, caramizi, blocuri cu gauri verticale, si blocuri cu gauri orizontale. Blocurile cu gauri verticale si cele cu gauri orizontale ajuta la obtinerea unor densitati mai reduse, astfel dimensiunile se pot spori, iar productivitatea creste. Prin prevederea de gauri,si prin calitatile termoizolante ale straturilor de aer inchis se obtin produse cu conductivitati mai reduse decat cele ale caramizilor pline.

Constructiile din caramida sunt calduroase in timpul iernii, si racoroase in timpul verii, peretii din caramida absorb energia naturala de la soare si pastreaza caldura emanata din interior.

Ambele materiale de constructie asigura o ventilatie naturala a camerelor, creand astfel o atmosfera sanatoasa, fara pierderi mari de caldura.Ventilatia diminueaza umiditatea din aer, asa va fi evitata aparitia mucegaiului. Caramida este mai grea decat BCA-ul, un metru cub cantareste 900 de kg, in timp ce un metru cub de BCA cantareste 700 de kg.

Indiferent de alegerea facuta trebuie sa avem in vedere si parerea constructorului, dar si detaliile lucrarii respective.

Csilla Szentgyorgyi

 

Vizualizari: 4.482

Comentarii (2):

  1. BCA-urile Ytong pot fi folosite chiar si pe post de rezistenta.
    Nici eu nu stiam ce sa aleg la inceput dar am citit pe net si se pare ca BCA-ul e mai bun.

  2. adevarat, bca-ul care se face acum este de o calitate mult mai buna decat ce sa facea altadata. am vazut niste filmulete pe youtube cu bcaul de la ytong din germania si zicea si de asta cu rezistenta. oricum ce e german se stie ca e calitate. o sa ma uit sa vad ce au la noi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>