09.28.2020 0:00

Anul 2014 a depasit rezultatele atinse în 2013

Cumparatorii ies din asteptare: vânzarile de locuinte „duduie”, chiar si pe timp de vara!

Marii dezvoltatori din piata rezidentiala avertizeaza ca, desi piata merge într-o directie pozitiva, nu poate fi totusi vorba de un nou boom.

Pentru vânzatorii de locuinte, fie ei dezvoltatori de locuinte noi sau proprietari de apartamente vechi, anul 2013 a fost unul cu siguranta mai bun decât cel precedent, fiind caracterizat de o cerere mai mare din partea cumparatorilor si de încheierea mai multor tranzactii. Pâna acum însa, 2014 a depasit însa în mod evident rezultatele atinse în 2013, având toate sansele sa se încheie ca cel mai bun an de la declansarea crizei economice încoace.

Apetit crescut pentru achizitii

Majorarea volumului de achizitii este raportata de doi dintre cei mai mari dezvoltatori de locuinte prezenti pe piata româneasca. „În privinta vânzarilor, asistam la o tendinta de crestere – în 2013, comparativ cu 2012, am avut o crestere a vânzarilor în proiectele Adama cu 25%, iar în primul trimestru din 2014, raportat la aceeasi perioada a anului trecut, înregistram o crestere cu 30%. Indicii de vânzari pe 2014 sunt într-o continua îmbunatatire, de la luna la luna, acest lucru oferindu-ne un semnal clar ca directia în care ne îndreptam este una pozitiva. Obiectivul nostru pe 2014, stabilit la finalul anului trecut, era sa ne mentinem la nivelul anului 2013, dar, pâna la momentul actual, asteptarile noastre sunt depasite”, spune Alina Necula, director de marketing si vânzari al Adama Group.

O intensificare a activitatii de tranzactionare este consemnata si de ansamblul rezidential Cosmopolis, din nordul Capitalei, dezvoltat de compania cu actionariat turcesc Opus Land Development. În primele 6 luni ale anului, în cadrul proiectului au fost vândute circa 165 de locuinte, volumul vânzarilor urcând la 191 de unitati pâna la finalul lunii iulie. Aceste cifre arata o îmbunatatire clara fata de 2013, când pe tot parcursul anului au fost vândute 260 de unitati locative.

Adio sezonalitate!

Un aspect interesant în ceea ce priveste dinamica pietei rezidentiale consta în atenuarea evidenta a sezonalitatii vânzarilor. Comparativ cu perioada de dinaintea declansarii perioadei de recesiune, când existau diferente semnificative între lunile de vara si cele de toamna la capitolul tranzactii, astazi, aceste diferente nu mai exista, Gabriel Voicu, directorul departamentului de locuinte noi al Coldwell Banker Affiliates of Romania (managerul si agentul exclusiv al ansamblului Cosmopolis). „Explicatia sta în profilul cumparatorului întâlnit astazi: o persoana cu o nevoie locativa imediata sau una care poate deveni acum eligibila pentru accesarea unei finantari – spre exemplu, în aceasta perioada ajunge la pragul minim de vechime la locul sau de munca”, noteaza Voicu. Aceasta tendinta este confirmata si de reprezentanta Adama. „Experienta verii trecute ne da un motiv în plus sa spunem ca vara nu mai este un anotimp în care piata rezidentiala intra în acalmie – chiar daca vara era considerata sezon al concediilor, numarul tranzactiilor scazând simtitor, anul trecut a facut exceptie, iar 2014 pare sa se înscrie pâna acum pe acelasi trend, în lunile de vara de pâna acum depasind vânzarile înregistrate anul trecut în aceeasi perioada”, noteaza Alina Necula.

Mai multe tranzactii si pe piata apartamentelor vechi

Si pe segmentul apartamentelor vechi se simte o revigorare a pietei comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut – se poate spune ca potentialii cumparatori ies tot mai mult din asteptare, recunoaste Igor Postovanu, broker/owner al agentiei Sims Parkman. „În ultima perioada am vazut chiar ca s-au vândut proprietati care stateau de mai mult timp pe piata – dupa ce au lasat la pret”, noteaza acesta. Si Daniel Balica, partener asociat în cadrul agentiei Zone Real Estate, este de parere ca piata apartamentelor vechi este mai „dinamica” comparativ cu 2013 – exista un interes ridicat din partea clientilor si se încheie mai multe tranzactii (chiar daca nu este vorba de o crestere extraordinara). În opinia lui Postovanu, aceste rezultate pozitive se datoreaza si politicii de creditare a bancilor – nu doar programului Prima Casa, ci si faptului ca produsele ipotecare standard au ajuns sa fie comparabile cu cele în euro din punctul de vedere al costurilor. Cel putin partial, Balica pune aceasta tendinta si pe seama zvonurilor legate de transformarea programului Prima Casa în Noua Casa, ce i-au motivat pe doritorii de apartamente vechi sa iasa la actiune.

De mentionat este ca cererea crescuta consemnata în ultima perioada nu este suficienta pentru a justifica o reluare a tendintei de scumpire a locuintelor. „Cifrele arata o crestere – la tranzactii, nu la pret. În continuare proprietatile supraevaluate stau pe piata nevândute. Înca nu s-a ajuns în faza de supralicitare, încât sa creasca preturile. Stocul e înca foarte mare”, subliniaza reprezentantul Sims Parkman. Acesta precizeaza ca factorul pret este în continuare foarte important pentru cumparatori si, chiar daca de la începutul anului a existat o încercare a proprietarilor de a ridica stacheta la acest capitol, valorile efective de tranzactionare sunt, comparativ, în stagnare sau chiar în usoara scadere.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-buy-house-image26136462

citeste articolul integral pe Imobiliare.ro 

Vizualizari: 1.678

Comentarii (1):

  1. Mai trebuie adaugata si scaderea pretului locuintelor…trebuie remarcat ca cele mai multe locuinte care se vand au un pret destul de mic, in comparatie cu anii trecuti. De asemenea, si dezvoltatorii au inceput sa fie focusati pe constructia de locuinte ieftine, tocmai pentru a le putea vinde.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>